Η καλή χοληστερόλη κλειδί για την μακροζωΐα

Η καλή χοληστερόλη κλειδί για την μακροζωΐαΗ άσκηση και η καλή διατροφή είναι καθοριστικές για την υγεία μας, υπάρχουν όμως κάποιοι τυχεροί, που αν και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε όλα αυτά, ζουν πάνω από 100 χρόνια. Η ανάπτυξη της γενετικής έρχεται να ρίξει φως στο γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society, έρχεται να δείξει ότι οι αιωνόβιοι διατηρούν εφ’ όρου ζωής τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (η «καλή» χοληστερόλη) στο αίμα τους σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, ιδιότητα την οποία κληρονομούν και στα παιδιά τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι υψηλές τιμές της HDL δρουν προστατευτικά για την καρδιά, αν και μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε συνδέσει αυτή την παράμετρο με την μακροβιότητα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 27 αιωνόβιους και τα παιδιά τους και διαπίστωσαν ότι χάρη σε μια γονιδιακή μεταλλαγή είχαν όλοι πολύ υψηλές τιμές HDL, ανεξάρτητα από το είδος της διατροφής που έκαναν, το αν κάπνιζαν και αν γυμνάζονταν. Η HDL τους προστάτευε, όποια «κατάχρηση» και αν έκαναν, αν και οι περισσότεροι είχαν διατηρήσει το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, σε όλη την διάρκεια της ζωής τους. Χαρακτηριστική ήταν επίσης και η διαπίστωση ότι παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Ετσι, ενώ στους άνδρες απαιτούνται και υψηλές τιμές HDL και χαμηλές LDL (η «κακή» χοληστερόλη), προκειμένου να ζήσουν πάνω από 100 χρόνια, στις γυναίκες αρκεί οι τιμές της HDL να είναι υψηλές. Αυτό εξηγεί γιατί είναι πιο πιθανό για τις γυναίκες να ξεπεράσουν το φράγμα των 100 χρονών.

Τα παιδιά των αιωνόβιων διαπιστώθηκε ότι είχαν και αυτά υψηλότερα επίπεδα της HDL, σε σχέση με τις-τους συζύγους τους ή αυτή που μετρήθηκε στην ομάδα των μαρτύρων, η οποία απαρτίζοταν από 400 άτομα ηλικίας 60 χρονών. Η παρατήρηση αυτή οδήγησε στο συμπέρασμα ότι κάποιο γονίδιο καθορίζει αυτή την ιδιαιτερότητα, η ανεύρεση του οποίου θα δώσει ίσως την δυνατότητα να κατασκευαστεί κάποιο φάρμακο, που θα προσδίδει αυτή την ιδιότητα και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση