Σεξ και μακροζωία

Σεξ και μακροζωίαΗ σχέση σεξ και μακροζωίας αποτελούσε ανέκαθεν αγαπημένο θέμα έρευνας των επιστημόνων. Η πλούσια ερωτική ζωή οδηγεί σε βαθιά γεράματα ή αντίθετα μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης; Στατιστικές μελέτες, επιδημιολογικές έρευνες, αναλύσεις του τρόπου ζωής πληθυσμιακών ομάδων αλλά και διαφόρων εκπροσώπων του ζωικού βασιλείου προσπαθούν να δώσουν απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Δυστυχώς τα συμπεράσματα είναι αντιφατικά. Πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως τo σεξ εξασφαλίζει πολλά χρόνια ζωής. Μια δεύτερη όμως έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν από το National Academy of Sciences, έρχεται να αμφισβητήσει την παραπάνω άποψη, υποστηρίζοντας πως η έντονη σεξουαλική ζωή αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και το κάνει ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Sheffield πραγματοποίησαν πειράματα σε σκαθάρια, τα οποία θεωρούνται ότι έχουν ιδιαίτερα έντονη σεξουαλική ζωή. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, ο οργανισμός τους απελευθερώνει μια ορμόνη, η οποία επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία ενός ενζύμου που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ετσι τα σκαθάρια γίνονται ευάλωτα σε λοιμώξεις, γεγονός που μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης τους. Η έρευνα αυτή δεν αφορά μόνο τα έντομα, αλλά και τους ανθρώπους αφού μια παρόμοια διαδικασία προκύπτει και κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής ενός ζευγαριού. Ενας αδύναμος οργανισμός μάλιστα είναι περισσότερο εκτεθειμένος και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να συμμεριστούμε την άποψη του καθηγητή Walter Willett, από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία το ασφαλές σεξ σε συνδυασμό με τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις παρατείνει το χρόνο ζωής, απομακρύνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπαθειών.

Η επίδραση του σεξ στον οργανισμό φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα και τους προπονητές των αθλητών, αφού η πλειοψηφία αυτών απαγορεύει κάθε σεξουαλική δραστηριότητα πριν από κρίσιμους αγώνες. Ομως και σ’ αυτήν την περίπτωση, έρευνες έχουν υποστηρίξει πως το σεξ βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις.

Μέχρι λοιπόν οι επιστήμονες να καταλήξουν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα σχετικά με το σεξ και τις επιδράσεις του, βασιστείτε στο ένστικτο σας και καθορίστε από μόνοι σας την συχνότητα των σεξουαλικών σας επαφών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση