Εξεμεστάνη: Στην μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Παρουσιάστηκε νέα ορμονοθεραπεία για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, μετά από αποτυχία σε αντι-οιστρογόνα. ‘Ο καρκίνος του μαστού είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, καθώς αντιπροσωπεύει το 14,1% των θανάτων από καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό. Είναι η συνηθέστερη κακοήθεια που αναφέρεται στις γυναίκες και ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στο γενικό πληθυσμό. Ως πέμπτη αιτία θανάτου από καρκίνο, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί σαφώς ένα σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ολα τα ανωτέρω αναφέρθηκαν σε Συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 10-1-2001 που διοργανώθηκε στα πλαίσια Επιστημονικού Συμποσίου, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας και στην Ελλάδα, του μόνου από του στόματος μη αναστρέψιμου αναστολέα της αρωματάσης (εξεμεστάνη).
Συγκεκριμένα, ο κ. Πάρις Κοσμίδης, κλινικός Ογκολόγος, αναφερόμενος στην επιδημιολογία και τους παράγοντες κινδύνου της νόσου, τόνισε ότι : ‘τα οιστρογόνα τόσο στην επαγωγή της καρκινογένεσης όσο και στην πρόοδο της εγκατεστημένης νόσου παίζουν σημαντικό ρόλο στον καρκίνο του μαστού. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα φαίνεται ότι σχετίζονται με χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου, ενώ τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα (π.χ. παχύσαρκες ή υψηλές γυναίκες) συνδέονται με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.
Η αυξημένη οιστρογονική δραστηριότητα (υψηλό περιεχόμενο σε υποδοχείς οιστρογόνων) στο φυσιολογικό μαστό αυξάνει τον κίνδυνο. Γι’ αυτό στρατηγικές οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων ή μπλοκάρουν τη δραστικότητά τους είναι αποτελεσματικές τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία.’

Στη συνέχεια ο κ.Δ.Β. Σκάρλος, παθολόγος – ογκολόγος, αναφέρθηκε στο ρόλο της ‘εξεμεστάνης’, η οποία κυκλοφορεί τώρα και στην Ελλάδα, στην ενδοκρινική θεραπεία του καρκίνου μαστού. ‘Η ενδοκρινική θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι ιδιαίτερα ελκυστική τόσο στην αντιμετώπισή της μεταστατικής νόσου όσο και σαν συμπληρωματική (μετεγχειρητική) ή προεγχειρητική (εισαγωγική) θεραπευτική αγωγή. Ο ρόλος των οιστρογόνων στην καρκινογένεση και την πρόοδο του καρκίνου του μαστού έχει τεκμηριωθεί. Επομένως φάρμακα που περιορίζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων δρουν θεραπευτικά στον καρκίνο του μαστού. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να μετατρέπουν τα ανδρογόνα που παράγονται στα επινεφρίδια σε οιστρογόνα. Αυτό γίνεται στους περιφερικούς ιστούς (ήπαρ, μύες, λιπώδης ιστός, μαστός) με τη βοήθεια του ενζύμου αρωματάση. Στην προσπάθεια ανακάλυψης νέων πιο δραστικών και πιο φιλικών για την ασθενή ενδοκρινικών θεραπειών του καρκίνου του μαστού ανήκουν οι αντι – αρωματάσες, που εμποδίζουν τη μετατροπή των ανδρογόνων των επινεφριδίων σε οιστρογόνα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η ‘εξεμεστάνη’ είναι ο πρώτος μη αναστρέψιμος αναστολέας της αρωματάσης με μοναδικό μηχανισμό δράσης που τη διαφοροποιεί από τους άλλους αναστολείς. Το φάρμακο δρα στοχεύοντας επιλεκτικά και δεσμεύοντας με τρόπο μη αναστρέψιμο την αρωματάση. Επειδή μερικά καρκινικά κύτταρα του μαστού χρειάζονται οιστρογόνα για να επιβιώσουν, η μόνιμη αδρανοποίηση του ενζύμου της αρωματάσης έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παροχής οιστρογόνων σ’ αυτά τα κύτταρα εμποδίζοντας έτσι την περαιτέρω ανάπτυξή τους’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση