ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία διαταραχή του ενδοκρινικού μας συστήματος με πολλές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης σήμερα αποτελεί την όγδοη σε σειρά αιτία θανάτου ενώ μόνο στην Αμερική, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από την νόσο αυτή. Σχεδόν όλη η νοσηρότητα του σακχαρώδη διαβήτη έχει να κάνει με παθήσεις του καρδιαγγειακού. Στεφανιαία νόσο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και υπέρταση σπουδαίες επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στην καρδιά.

Κλινική εικόνα

Συγκεκριμένα για την στεφανιαία νόσο είναι η πρώτη αιτία θανάτο στους διαβητικούς και οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο είναι τριπλάσια στους διαβητικούς σε σχέση με τους μη διαβητικούς. Οφείλεται στην γενικότερη αγγειοπάθεια που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης και η βαρύτητά της σχετίζεται πιο πολύ με την «ηλικία» του διαβήτη παρά με την σοβαρότητα του. Π.χ. ένας διαβητικός από 35ετίας θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα έχει στεφανιαία νόσο έστω και αν η ρύθμιση του διαβήτη του ήταν επιτυχής.

Ειδικά για το έμφραγμα οι διαβητικοί παρουσιάζουν χειρότερη πρόγνωση λόγω μεγαλύτερη έκτασης εμφράγματος και υψηλότερης πιθανότητας εμφανίσεως σοβαρών επιπλοκών όπως π.χ. οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά εκτός από το έμφραγμα οι διαβητικοί παρουσιάζουν και «σιωπηρή» ισχαιμία στα πλαίσια της διαβητικής νευροπάθειας-μικροαγγειοπάθειας που αυξάνει κατά πολύ τον ουδό του πόνου.

Αλλη επιπλοκή του διαβήτη σε σχέση με το καρδιαγγειακό είναι η δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος που παρατηρείται στους διαβητικούς, προκαλώντας ορθοστατική υπόταση, υψηλή καρδιακή συχνότητα στην ηρεμία κ.α.

Αλλη σοβαρότατη επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη είναι η διαβητική μυοκαρδιοπάθεια πιθανόν λόγω διάχυτης ενδομυοκαρδιακής ίνωσης η οποία οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια ανεξαρτήτως στεφανιαίας νόσου. Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος του καρδιαγγειακού, τα αγγεία, ο διαβήτης αποτελεί έναν από τους χειρότερους εχθρούς. Τόσο σε επίπεδο μεγάλων αγγείων που οδηγεί σε στενωτικές βλάβες και θρομβώσεις μέχρι του σημείου της γάγγραινας και του ακρωτηριασμού, όσο και σε επίπεδο μικροαγγειοπάθειας όπου ο διαβήτης «καταστρέφει» τα αγγεία των νεύρων, των οφθαλμών (αμφιβληστροειδοπάθεια) και του εγκεφάλου.

Αντιμετώπιση

Η δίαιτα, η ινσουλίνη και τα από του στόματος αντιδιαβητικά είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της αντιμετώπισης του σακχαρώδους διαβήτη. Σε συνεργασία με τον παθολόγο, ή ενδοκρινολόγο ο καρδιολόγος θα προσαρμόσει την θεραπεία στο στάδιο και τα άλλα προβλήματα του διαβητικού. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην χρήση β-αποκλειστών σε ηλικιωμένους ασθενείς που μπορεί να ευοδώσει υπογλυκαιμικά επεισόδια και μάλιστα με περιορισμένες τις δυνατότητες του οργανισμού για άμεση αντίδραση. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην χρήση διουρητικών που προκαλού υποκαλιαιμία η οποία με την σειρά της αναστέλλει την έκριση ινσουλίνης και επιτείνει τη δυσανεξία γλυκόζης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση