έντερο συμπτώματα | αλληθωρισμός | οπτικη οξυτητα | προγραμμα γυμναστικης για καρδιοπαθεις | σαλια στο στομα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει αύξηση στην πίεση της πνευμονικής αρτηρίας πάνω από την φυσιολογική (=30mmHg)

Παθογένεια

Η πνευμονική υπέρταση μπορεί να είναι πρωτοπαθής δηλαδή να αφορά απευθείας το αρτηριακό δένδρο των πνευμόνων ή συνηθέστερα δευτεροπαθής, δηλαδή το αρτηριακό δένδρο των πνευμόνων να επηρεάζεται από βλάβη των αριστερών καρδιακών κοιλοτήτων, των πνευμονικών φλεβών ή του πνευμονικού παρεγχύματος.

Κλινική εικόνα

Τα κύρια συμπτώματα είναι η δύσπνοια και η εύκολη κόπωση, ενώ μπορεί να εμφανισθούν συγκοπτικά φαινόμενα και αίσθημα παλμών.

Διάγνωση

Από την κλινική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα υπάρχουν μία σειρά από ευρήματα που προσανατολίζουν στη διάγνωση για την επιβεβαίωση της οποίας χρησιμοποιούνται η ακτινογραφία θώρακος, το υπερηχογράφημα καρδιάς, ο λειτουργικός έλεγχος των πνευμόνων, το σπινθηρογράφημα των πνευμόνων και αν κριθεί απαραίτητο ο καθετηριασμός της καρδιάς.

Αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις δευτεροπαθούς πνευμονικής υπέρτασης η αντιμετώπιση στρέφεται κυρίως προς την αιτία που την προκάλεσε (π.χ. αντικατάσταση βαλβίδος, διόρθωση συγγενούς καρδιοπάθειας, αορτοστεφανιαία παράκαμψη, αγγειοπλαστική κλπ.) Παράλληλα χρησιμοποιούνται οξυγόνο, διουρητικά, δακτυλίτιδα, αντιπηκτικά, ενώ στις περιπτώσεις πρωτοπαθούς πνευμονικής υπέρτασης ενδείκνυται επιπλέον η χορήγηση αναστολέων ασβεστίου σε λίαν αυξημένες δόσεις, ενώ πειραματικά εξετάζεται η χρόνια έγχυση προστακυκλίνης και η εισπνοή οξειδίου του αζώτου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Ποικίλει ανάλογα με την αιτία. Δεν είναι τόσο καλή στην πρωτοπαθή πνευμονική υπέρταση ενώ στην δευτεροπαθή εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση των αριστερών καρδιακών κοιλοτήτων ή των πνευμόνων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.