Επικίνδυνες επεμβάσεις στη διατροφική αλυσίδα

Σε πλήρη ανατροπή της διατροφικής αλυσίδας έχει οδηγήσει η χρήση προϊόντων και ουσιών όπως οι διοξίνες, οι ορμόνες, τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα και τα τροποποιημένα φυτά με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να εμφανιστούν στο εγγύς μέλλον μαζικοί θάνατοι να είναι ορατός. Την επισήμανση αυτή έκανε σε συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος του ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) και καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων του Α.Π.Θ. κ. Χαράλαμπος Λαζαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι κυβερνώντες αγωνίζονται να διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στα οικονομικά συμφέροντα των λίγων και στην ασφάλεια των πολλών. Επέκρινε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδος, λέγοντας ότι αδυνατούν να καταγράψουν τα τυχόν κρούσματα της ασθένειας σε βοοειδή και ανθρώπους. Υποστήριξε ότι οι έλεγχοι στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτοι και ότι μόνο τα 35 από τα 250 σφαγεία που λειτουργούν στη χώρα, πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, χαρακτηρίζοντας τα υπόλοιπα ακατάλληλα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Αξιοσημείωτα ήταν τα σχόλια του κ. Λαζαρίδη σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης κρεαταλεύρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου, καθώς ανέφερε ότι μέχρι τότε θα χρησιμοποιούνται ευρύτατα κρεατάλευρα, τα οποία προέρχονται από πτώματα τρελών αγελάδων και άλλων ζώων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Τονίζει δε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη το προϊόν αντικατάστασης των κρεαταλεύρων και θεωρώντας ότι το προϊόν αυτό θα είναι η σόγια, ο κ. Λαζαρίδης παρατηρεί ότι θα καταστεί αναγκαία η εισαγωγή γενετικά τροποποιημένης σόγιας από τις ΗΠΑ, αφού η Ευρώπη παρουσιάζει αυτάρκεια σε αυτό το προϊόν μόλις κατά 4%. Επίσης διευκρινίζει ότι η απαγόρευση των κρεαταλεύρων θα δημιουργήσει και μείζον οικολογικό πρόβλημα, αφού οι αρμόδιοι φορείς δεν έχει ακόμα αποφασίσει που προορίζονται να πάνε 16 εκατ. τόνοι των πτωμάτων και των παραπροϊόντων τους, που προέρχονται από τα σφαγεία.

Επίσης ο αντιπρόεδρος του ΚΕΠΚΑ χαρακτήρισε την απόφαση της Ελλάδας, να εναρμονιστεί με τα μέτρα της Ευρώπης και να μην κηρύξει εμπάργκο στην εισαγωγή γαλλικού κρέατος ως ‘Συμπόρευση της Ελλάδας με την ισορροπία τρόμου της ΕΕ’. Τέλος οι συστάσεις του ΚΕΠΚΑ προς τους καταναλωτές είναι η αποχή τους από την κατανάλωση βοείου κρέατος, η υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας και η οργάνωση τους σε ενώσεις που θα ασκούν πιέση στις εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ έγινε σχετική κλήση προς την Πολιτεία να προχωρήσει σε απαγόρευση της εισαγωγής κρεαταλεύρων και ζώντων ζώων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση