κυανωση | γεωγραφική γλώσσα θεραπεία | γαστροκνημιαιος μυς | διατροφη για χολαγγειίτιδα | πειωδης αμυγδαλές

Καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις με ρομπότΤην τελευταία εξέλιξη της εγχειρητικής τέχνης, στο πλαίσιο της ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής, αποτελεί σήμερα η χρήση ρομπότ για την εκτέλεση εγχειρίσεων, επεσήμανε κατά τη διάρκεια του 1ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου, του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας & Καρδιοχειρουργικής, ο Διευθυντής του Γ΄Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Γεώργιος Παλατιανός. Μιλώντας για το θέμα, σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα: "Εξελίξεις στη χειρουργική των καρδιαγγειακών παθήσεων", ο κ. Παλατιανός ανέφερε ότι το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα da Vinci χρησιμοποιείται σε ορισμένα ιατρικά κέντρα για την εκτέλεση διαφόρων χειρουργικών επεμβάσεων.

Οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με χρήση του χειρουργικού ρομπότ γίνονται στα πλαίσια κλινικών μελετών και περιλαμβάνουν τη διόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας, τη σύγκλιση μεσοκολπικής επικοινωνίας, τη στεφανιαία παράκαμψη και την εξάλειψη κολπικής μαρμαρυγής.

Το ρομπότ, εξήγησε ο κ. Παλατιανός, αποτελείται από το απεικονιστικό σύστημα, που προσφέρει ευκρινή, τρισδιάστατη, έγχρωμη και μεγενθυμένη εικόνα, και τα ρομποτικά χέρια - τηλεμικροχειριστές.

Τα χέρια αυτά λειτουργούν με λογισμικά που δέχονται εντολές από το χειρουργό, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα χρήσης πολύ μικρών χειρουργικών εργαλείων, καθώς και πρόσβασης σε διάφορες απομακρυσμένες περιοχές μέσα στο σώμα, ενώ με τον κλασικό τρόπο η χειρουργική προσπέλαση γίνεται μόνο μετά από διάνοιξη και απαγωγή του στέρνου ή του θωρακικού τοιχώματος.

Στις εγχειρίσεις που γίνονται με ρομπότ, ο χειρουργός κάθεται σε μια ειδική κονσόλα, απ' όπου βλέπει το εσωτερικό του σώματος του ασθενούς και ρυθμίζει τα ρομποτικά χέρια.

Τα ρομποτικά χέρια είναι εξοπλισμένα με ειδική άρθρωση μηχανικού καρπού για να κατευθύνουν τα εργαλεία μέσα από πολύ μικρές τομές στο δέρμα.

Οι μηχανικοί καρποί των ρομποτικών χεριών ακολουθούν τις εντολές που δέχονται από τα χέρια του χειρουργού, αλλά συγχρόνως ενισχύουν την κάθε κίνηση, κάνοντάς τη, όμως, με μεγαλύτερη ακρίβεια και χωρίς το φυσιολογικό τρεμούλιασμα των ανθρώπινων χεριών.

Μέχρι σήμερα, κατέληξε ο κ. Παλατιανός, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 6000 επεμβάσεις με το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα da Vinci στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ ο αριθμός των ασθενών που επιθυμούν να μπουν στις λίστες αναμονής διαρκώς αυξάνεται.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.