Σταματά οριστικά η λειτουργία του Τσέρνομπιλ

Σταματά την Παρασκευή τη λειτουργία του ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, σχεδόν 15 χρόνια μετά την έκρηξη στον τέταρτο αντιδραστήρα του, που μόλυνε τα τρία τέταρτα της Ευρώπης, και μεγάλες εκτάσεις στη Ρωσία,τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, πλήττοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Η οριστική διακοπή λειτουργίας του σταθμού αποτελεί αναμφίβολα μία νίκη για την πυρηνική ασφάλεια της Ευρώπης. Η διακοπή αυτή θα γίνει σε ειδική τελετή όπου θα παραστούν αντιπροσωπείες από πολλές χώρες, όπως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

Ο δεύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας σταμάτησε να λειτουργεί το 1991 έπειτα από πυρκαγιά, ενώ ο πρώτος αντιδραστήρας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας το 1996, στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας. Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον μόνο ο τρίτος από τους αρχικούς τέσσερις αντιδραστήρες ενώ ο σοβιετικής κατασκευής σταθμός βρίσκεται στο τέλος της ζωής του, καθώς οι συνεχείς βλάβες τον έχουν παραλύσει. Το 1999 δεκάδες ρωγμές, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στο σύστημα ψύξης του τρίτου αντιδραστήρα, ανάγκασαν τη Δύση να απαιτήσει το οριστικό κλείσιμο του σταθμού.
Το Τσερνόμπιλ προκαλεί τον τρόμο, αφού οι αντιδραστήρες του τύπου RBMK (Reaktor Bolchoi Mochnosti Kanalny) δεν θεωρούνται αξιόπιστοι, καθώς κατασκευαστικά λάθη τους καθιστούν ασταθείς σε χαμηλή ισχύ λειτουργίας, ενώ στερούνται προστατευτικού μονωτικού περιβλήματος, ικανού να περιορίσει τη ραδιενέργεια σε περίπτωση ισχυρής έκρηξης.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε θέσει ως προυπόθεση για το κλείσιμο του σταθμού, την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας από τις επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Σημειώνεται ότι η G7, η Ομάδα των Επτά πλουσιότερων χωρών, έχει δεσμευτεί να προσφέρει στην Ουκρανία 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αντάλλαγμα για το κλείσιμο του Τσέρνομπιλ (900 δισ δραχμές περίπου). Αυτό το κονδύλι πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στην Ουκρανία, σε αντικάσταση του Τσερνόμπιλ, για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων και για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας στους τέσσερις άλλους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας (Ρίβνε, Χμελίντσκι, Πίβντενο Ουκράινσκα, Ζαπιρίγια).

Ωστόσο, παρά το κλείσιμο του σταθμού ορισμένα προβλήματα παραμένουν ανοιχτά. Το σημαντικότερο είναι η ταχεία φθορά της σαρκοφάγου, που περικλείει τα συντρίμμια του τέταρτου αντιδραστήρα. Η σαρκοφάγος είναι γεμάτη ρωγμές και εάν καταρρεύσει υπάρχει κίνδυνος έκθεσης 160 τόννων ραδιενεργού μάγματος στον ανοικτό αέρα. Η ενίσχυση της σαρκοφάγου είναι μία δύσκολη επιχείρηση που θα διαρκέσει τουλάχιστον δέκα χρόνια, ενώ απαιτούνται 760 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία έχουν σχεδόν συγκεντρωθεί χάρη στη διεθνή βοήθεια και οι εργασίες έχουν αρχίσει. Οι εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα πυρηνικής αντίδρασης στο ρευστό καύσιμο που βρίσκεται στο εσωτερικό της σαρκοφάγου μέσα σε μία ατμόσφαιρα κορεσμένη από υγρασία, γεγονός που θα σήμαινε ένα δεύτερο Τσερνόμπιλ με ανυπολόγιστες συνέπειες. Τέλος τα απόβλητα που έχουν συγκεντρωθεί στο βάθος του τέταρτου αντιδραστήρα διεισδύουν στο έδαφος και απειλούν τους γειτονικούς υδάτινους διαύλους, που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο η εξαγωγή και η ταφή του πυρηνικού μάγματος δεν βρίσκεται στα μελλοντικά σχέδια, αφού η επιχείρηση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, επικίνδυνη , αλλά κυρίως πολύ δαπανηρή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση