τσιμπουρια εικονες | διαβρωτικη γαστριτιδα θεραπεια | καρκινος μαστου ποσοστα επιβιωσης σταδιο 2

Μαύρο τσάι για μια πιο υγιή καρδιάΣε Δελτίο Τύπου που μας έστειλε το κέντρο πληροφοριών Lipton, αναφέρεται ότι άτομα που πίνουν περισσότερο μαύρο τσάι έχουν λιγότερες πιθανότητες για καρδιαγγεικά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές έρευνες. Αυτό που οι νέες έρευνες προσπάθησαν να διευκρινήσουν είναι το πως το τσάι επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνα των Joseph Vita και Stephen Duffy, που παρουσιάστηκε στις 13 Νοεμβρίου 2000 στο Συνέδριο Της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας (American Heart Association), που διεξάγη στη Νέα Ορλεάνη, η χρόνια αλλά και η περιστασιακή κατανάλωση τσαγιού αντιστρέφει τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.
Το ενδοθήλιο είναι το εσωτερικό τοίχωμα των κυττάρων σε όλα τα αγγεία και η δυσλειτουργία του σε ασθενείς με αθηροσκλήρωση πιστεύεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου αναφέρεταιότι: 'Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 50 άτομα (άνδρες και γυναίκες), που έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο και εξέτασε τις βραχυπρόθεσμες και μακρυπρόθεσμες επιδράσεις της κατανάλωσης τσαγιού – σκέτο, με γάλα ή και ζάχαρη, ανάλογα με τις προτιμήσεις των ασθενών – και νερού, στη λειτουργία του ενδοθηλίου.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκε η δυνατότητα διαστολής μίας περιφερικής αρτηρίας (στο χέρι) σε κατάσταση αυξημένης ροής αίματος. Η διαστολή αυτή (ένα φυσιολογικό φαινόμενο) γίνεται ιδιαίτερα αργά στα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, και σε αυτήν οφείλεται εν μέρει η υψηλή πίεση που εμφανίζουν τα άτομα αυτά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λειτουργία του ενδοθηλίου βελτιώνεται δύο ώρες μετά την κατανάλωση 450 ml μαύρου τσαγιού (περίπου 2 κούπες) και μετά από μια πιο συστηματική κατανάλωση – 900 ml τσαγιού (περίπου 4 κούπες) την ημέρα για ένα μήνα. Αντίθετα, η κατανάλωση νερού δεν είχε καμία επίδραση.

Η λειτουργία αυτή του ενδοθηλίου σχετίζεται με αλλαγές στα επίπεδα των φλαβονοειδών (τύπος αντιοξειδωτικών) του τσαγιού στο αίμα, ενώ δεν είχε σχέση με την καφεϊνη που βρίσκεται στο τσάι.
Αλλες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια αντιοξειδωτικά αντιστρέφουν αυτή τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και , εφόσον το τσάι περιέχει φλαβονοειδή, η έρευνα των Vita και Duffy σχεδιάστηκε για να καθοριστεί αν η κατανάλωσή του θα είχε παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα.

Η έρευνα αυτή είναι μια από τις έρευνες που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να παίξει θετικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα θα πρέπει να πλαισιωθούν από περαιτέρω έρευνες προτού το τσάι προταθεί στους ασθενείς σαν μέθοδος προστασίας από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Εν τω μεταξύ, όπως προτείνει ο καθηγητής Douglas Balentine: ‘Πέρα από τις αντιοξειδωτικές δράσεις του τσαγιού, που αναμένεται να επιβεβαιωθούν σε περαιτέρω έρευνες, το τσάι, ούτως ή άλλως, πρέπει να εντάσσεται σε μία υγιεινή διατροφή, καθώς το πράσινο και μαύρο τσάι, κρύο ή ζεστό, είναι 100% φυσικό, δεν περιέχει λιπαρά και θερμίδες ή ζάχαρη και ένα φλυτζάνι περιέχει περίπου τη μισή καφεϊνη από ένα φλυντζάνι καφέ’.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.