Οι πρώτες αντιδράσεις από τη νομιμοποίηση της ευθανασίας

Το Βατικανό καταδίκασε την απόφαση της Oλλανδικής κάτω Bουλής να νομιμοποιήσει την ευθανασία, επισημαίνοντας πως το σχετικό νομοσχέδιο ‘παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια’. Ο εκπρόσωπος του Πάπα κ. Χοακίν Ναβάρο-Βαλς επισήμανε πως η Ολλανδία ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της φύσης και παραβιάζει δύο διαφορετικές διεθνείς συνθήκες για την ιατρική δεοντολογία.

Επίσης, η εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Εντελτράουντ Γκάτερερ, δήλωσε στο Στρασβούργο ότι η νομιμοποίηση της ευθανασίας, που ψηφίσθηκε από την Ολλανδική Βουλή, αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κ Γκάτερερ (Αυστριακή Χριστιανοδημοκράτης), σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε την Ολλανδική Γερουσία να απορρίψει το νέο νομοθέτημα, υπενθυμίζοντας ότι το άρθρο 2 της σύμβασης ‘προβλέπει ότι ο θάνατος δεν μπορεί να επιβληθεί σε οιονδήποτε από πρόθεση και εγγυάται με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα στη ζωή, κυρίως αυτών οι οποίοι πάσχουν από ανίατες ασθένειες και των ετοιμοθανάτων’. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι και η Ολλανδία, ενέκρινε τον Ιούνιο του 1999 μία εισήγηση της κυρίας Γκάτερερ για τη διατήρηση της απόλυτης απαγόρευσης της ευθανασίας.

Επιπλέον και η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας κ. Χέρτα Ντέμπλερ-Γκμέλιν δήλωσε ότι Η Γερμανία δεν θα ακολουθήσει ποτέ το παράδειγμα της Ολλανδίας νομιμοποιώντας την ευθανασία. Σημειωτεόν ότι η ευθανασία αποτελεί ζήτημα μεγάλης ευαισθησίας στη Γερμανία, όπου υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 παιδιά και 100.000 ενήλικες πέθαναν, από τη συστηματική εξόντωση, κατά τη χιτλερική περίοδο, των αναπήρων παιδιών και των διανοητικά καθυστερημένων ενηλίκων.

Εξάλλου ο ρώσος υφυπουργός Υγείας, Ανατόλι Βιαλκόφ, σχολιάζοντας την απόφαση του ολλανδικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι ‘Η ευθανασία, δεν συνάδει με τον ρωσικό πολιτισμό και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Ενας ρώσος γιατρός δεν θα συμφωνήσει ποτέ να βάλει τέλος στη ζωή ενός ασθενούς ακόμη κι αν αυτός το ζητήσει. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τη δυνατότητα αντίστασης του οργανισμού και δεν μπορούν να αποφασίσουν για τον θάνατο του ασθενούς’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση