Κατά προτεραιότητα η υπόθεση της ευθανασίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Κατά προτεραιότητα θα εξετάσει την υπόθεσης της κ. Diane Pretty, της Βρετανίδας που πάσχει από ανίατη εκφυλιστική νόσο του νευρικού συστήματος και ζητά να θέσει τέρμα στη ζωή της με τη βοήθεια του άνδρα της χωρίς αυτός να διωχθεί, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κ. Pretty, η οποία είναι 43 ετών, είχε κατ’ αρχήν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας και εν συνεχεία στη Βουλή των Λόρδων, χωρίς το αίτημα της όμως να γίνει δεκτό.

Η αιτιολογία ήταν ότι η νομοθεσία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει σκοπό να προστατεύει τη ζωή και όχι να δίνει τέλος στη ζωή.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα της Μ. Βρετανίας, κ Τόνι Μπλερ, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η νομοθεσία για υποβοηθούμενη αυτοκτονία, με αποτέλεσμα ο σύζυγος της Diane Pretty να οδηγηθεί στα δικαστήρια εάν τη βοηθήσει να δώσει τέλος στη ζωή της.

Η κ. Pretty η οποία υποστηρίζει ότι η ποιότητα της ζωής της είναι πλέον τόσο χαμηλή που έχει το δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπή θάνατο, καθώς αναγκάζεται σε απάνθρωπες και ταπεινωτικές μεθόδους θεραπείας, που αντίκεινται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης