Αλλάζει το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού

Αλλάζει το έμβλημα του Ερυθρού ΣταυρούΗ Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, χρησιμοποιεί ως σήματα, δύο εμβλήματα, τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς. Η ιστορία των εμβλημάτων είναι αρκετά μεγάλη. Ο Ερυθρός Σταυρός, τοποθετημένος σε λευκό φόντο, υιοθετήθηκε επίσημα στην πρώτη Συνθήκη της Γενεύης το 1864. Η Ερυθρά Ημισέληνος, υιοθετήθηκε από την Οθωμανική αυτοκρατορία το 1876, κατά τη διάρκεια των πολέμων με τη Ρωσία, αφού η χρήση του σταυρού θεωρήθηκε ‘προσβλητική’ για τους μουσουλμάνους στρατιώτες και αναγνωρίστηκε από τη Συνθήκη της Γενεύης το 1929.

Αλλάζει το έμβλημα του Ερυθρού ΣταυρούΤα εμβλήματα λειτουργούσαν πολύ καλά για πολύ καιρό, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάστηκαν δύο προβλήματα. Πρώτο, σε μερικές διαμάχες, ο σταυρός ή ημισέληνος, ήταν σύμβολα με θρησκευτική σημασία, κάτι που δεν ισχύει, αφού ο Ελβετός ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού Henry Dunant, δεν χρησιμοποίησε τον ερυθρό σταυρό ως θρησκευτικό σύμβολο, παρά αντέστρεψε τα χρώματα της σημαίας της χώρας του, αλλά περιστασιακά, έθεταν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δεύτερο, ορισμένες χώρες και εθνικές κοινότητες δεν επιθυμούν τη χρήση ούτε του σταυρού ούτε της ημισελήνου. Αυτό ισχύει για τους Ισραηλινούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν το ερυθρό άστρο του Δαυίδ αλλά και για το Καζακστάν, όπου χρησιμοποιείται συνδυασμός του ερυθρού σταυρού και της ερυθράς ημισελήνου.

Από τη διεθνή ομοσπονδία του ερυθρού σταυρού και της ερυθράς ημισελήνου, εκφράζονται φόβοι, ότι η εισαγωγή ενός νέου συμβόλου, μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην αναγνώριση του σήματος του Ερυθρού Σταυρού. Προτείνεται λοιπόν, το σύμβολο ενός ρόμβου, που θα σχηματίζεται από δύο V (το ένα θα είναι αντεστραμμένο), τα οποία δεν θα ενώνονται. Τα εθνικά σύμβολα, όπως π.χ. το άστρο του Δαυίδ, θα μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στον ρόμβο, αλλά σε περίοδο πολεμικών συρράξεων ο ρόμβος θα είναι κενός. Οριστικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν σε δύο συνόδους που θα πραγματοποιηθούν στις 25-26 Οκτωβρίου και 14 Νοεμβρίου.

Το σύμβολο με τη μεγαλύτερη αναγνώριση στον κόσμο, πρόκειται να αντικασταθεί από το νέο, προτεινόμενο, σύμβολο του Ερυθρού Σταυρού, κατά τη διάρκεια πολεμικών συρράξεων.

Αλλάζει το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού

Κάθε χώρα, θα μπορεί να επιλέξει ένα από τα παρακάτω σύμβολα ή να χρησιμοποιήσει ένα εθνικό σύμβολο μέσα στον ρόμβο.

Αλλάζει το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση