vaxigrip εμβολιο | πληρης κολποκοιλιακος αποκλεισμος | ζωτικά όργανα | γαστροκνήμιος μυς λεπτος

Τα ψάρια δείκτης ελέγχου της ποιότητας του νερούΕνας πολύ καλός δείκτης για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού αλλά και γενικότερα του οικοσυστήματος είναι το ψάρι ανέφερε ο καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ κ .Γ. Φώτης, κατά τη σχετική ομιλία του στο σεμινάριο για το Περιβάλλον και την Υγεία, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα τόνισε ότι το ψάρι, όταν υπάρχουν βλαβερές ουσίες στο νερό, υφίσταται διαταραχές στη λειτουργία των ενζύμων, στην αναπαραγωγή, στη συμπεριφορά, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν και περιπτώσεις τερατογεννέσεων, καθώς και καθυστέρησης της ανάπτυξής του.

Ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ κ. Γ. Μπλέκας, μιλώντας στο ίδιο σεμινάριο, επεσήμανε ότι χημικοί ρύποι επιβαρύνουν τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες, από τις οποίες κατασκευάζονται. Στη συνέχεια αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, στις οργανοχλωριομένες ενώσεις, στις οποίες ανήκουν και οι διοξίνες και απέδωσε το βαθμό επικινδυνότητάς τους στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα σταθερές στο περιβάλλον, έχουν υψηλή λιποδιαλυτότητα και χαμηλή υδατοδιαλυτότητα. Αντιδρούν με το DNA, τις πρωτείνες και άλλα βιομόρια και ενοχοποιούνται για καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ιδιότητες. Η παρουσία οργανοχλωριομένων ενώσεων στα τρόφιμα δεν οφείλεται μόνο στη ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς έχει προκύψει ότι ακόμα και η ύπαρξη καθαριστήριων δίπλα σε καταστήματα τροφίμων, μπορεί να αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα. Καθησυχαστικές όμως ήταν σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις οποίες προέκυψε ότι, στις χώρες όπου θεσπίστηκαν ανώτατα όρια εκπομπής επικίνδυνων ουσιών, οι συγκεντρώσεις τους μειώθηκαν, τόσο στα τρόφιμα, όσο και στο μητρικό γάλα και το αίμα.

Στο ίδιο συνέδριο η κ. Μ. Καλαϊτζόγλου, στέλεχος του Καπνολογικού Εργαστηρίου Δράμας αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις συνέπειες που έχει για την υγεία το περιβαλλοντικό σύννεφο καπνού (ΕΤS). Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το σύννεφο αυτό εκλύεται από το τσιγάρο ανάμεσα στις εισπνοές του καπνιστή και σε αυτό βρίσκονται οι πλέον επικίνδυνες ουσίες του καπνού. Επισήμανε δε ότι λόγω του μικρού μεγέθους, που έχουν τα σωματίδιά του, των οποίων το 73% περίπου δεν υπερβαίνει τα 0,1 μικρά, αυτά κατακάθονται στις πνευμονικές κυψελίδες, με όλες τις συνακόλουθες δυσμενέστατες συνέπειες. Επιπλέον, αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά της σε σχετικές μελέτες, από τις οποίες προκύπτει ότι η έκθεση στο ETS αυξάνει στους μη καπνιστές τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα, καρδιολογικές ασθένειες και ερεθισμούς των αισθητηρίων οργάνων και του αναπνευστικού συστήματος. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά ότι στην Αμερική παρατηρούνται περίπου 3.000 θάνατοι το χρόνο από το ΕΤS, ενώ στην Ελλάδα το ΕΤS θεωρείται υπεύθυνο για 150 με 200 πρόωρους θανάτους ετησίως. Περαιτέρω, έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα ενός ή και των δύο γονιών προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ μέσα στους εργασιακούς χώρους αυξάνεται, κατά 39% στους μη καπνιστές, η πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον η κ. Καλαϊτζόγλου ανέφερε ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται το κάπνισμα στα μέσα μεταφοράς, τα νοσηλευτικά ιδρύματα, στους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως επίσης απαγορεύεται και η διαφήμιση των τσιγάρων από την κρατική ραδιοτηλεόραση. Εντόπισε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την πώληση τσιγάρων σε ανήλικους καθώς και για το κάπνισμα στους χώρους εργασίας, αναφέροντας συμπερασματικά ότι στην Ελλάδα από το 1982 η κατανάλωση των τσιγάρων συνεχώς αυξάνει για να φτάσουμε στα 3,7 δισ. τσιγάρα το 1999.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.