ΕΦΕΤ: Προγράμματα ελέγχου χρήσης φυτοφαρμάκων

Ενα νέο πρόγραμμα ελέγχου χρήσης φυτοφαρμάκων θα θέσει σε εφαρμογή ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με στόχο τη μείωση της χρήσης τους στην αγροτική παραγωγή. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται με την έναρξη απορρόφησης κονδυλίων από το Γ’ ΚΠΣ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και η υλοποίηση ενός εθνικού προγράμματος εντοπισμού υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε γεωργικά προϊόντα.

Τα παραπάνω επισήμανε η αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Δέσποινα Καλογρίδου-Βασιλειάδου, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενη στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη σε ό,τι αφορά την παρουσία επικίνδυνων ουσιών σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, με ποσοστό 6%, η κ. Βασιλειάδου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν χώρες με υψηλότερα ποσοστά (Ολλανδία 11%, Γαλλία 11%, Ισλανδία 7,2% και Βέλγιο 7,2%).

Τόνισε δε ότι το ποσοστό του 6% είναι σχετικά χαμηλό και δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο είπε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι κρατικοί μηχανισμοί ώστε να περιοριστούν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα νωπά φρούτα και λαχανικά στο ελάχιστο.

Αναφερόμενη στο ρόλο και τη λειτουργία του ΕΦΕΤ, είπε ότι θα πρέπει να του δοθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο αρμοδιότητες, έτσι ώστε να ασκεί καλύτερα το έργο του, χωρίς να εμπλέκονται σε αυτό πολλές υπηρεσίες. Η ίδια πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξη καθώς δήλωσε ότι μέχρι τέλος του 2003 ο ΕΦΕΤ θα αναπτυχθεί πλήρως.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση