μικροβιακη λοιμωξη | ακροαστικα στα παιδια | πυρετος εκ χορτου | διατροφη για πονο στο εντερο | εκκολπώματα

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΙΓΛΩΧΙΝΟΣ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η βαλβιδοπάθεια κατά την οποία υπάρχει παλινδρόμηση αίματος από την δεξιά κοιλία προς τον δεξιό κόλπο κατά την συστολή.

Παθογένεια

Η Α.Τ. μπορεί να προκληθεί σπανιότερα από ανατομική βλάβη της βαλβίδος (ρευματικός πυρετός, ενδοκαρδίτιδα, νόσος Ebstein, τραύμα, μυξωματώδης εκφύλιση) συνήθως όμως δευτεροπαθώς λόγω διατάσεως της δεξιάς κοιλίας (καρδιακή ανεπάρκεια, παθήσεις των πνευμόνων, πνευμονική υπέρταση, βλάβη της πενυμονικής βαλβίδος).

Κλινική εικόνα

Αν δεν υπάρχει πνευμονική υπέρταση η Α.Τ. είναι καλά ανεκτή και ασυμπτωματική για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οταν η Α.Τ. είναι σημαντικού βαθμού ή συνυπάρχει πνευμονική υπέρταση ο ασθενής παραπονείται για εύκολη κόπωση, δύσπνοια, οιδήματα κάτω άκρων και «βάρος» στην κοιλία (λόγω ηπατομεγαλίας και ασκίτη)

Διάγνωση

Η υποψία τίθεται με την κλινική εξέταση, η επιβεβαίωση όμως, καθώς και ο καθορισμός της βαρύτητας γίνεται με το υπερηχογράφημα. Πολύ βοηθητική είναι και η ακτινογραφία θώρακος ιδίως επί συνυπάρξεως παθήσεων των πνευμόνων.

Αντιμετώπιση

Η αμιγής Α.Τ. χωρίς συνοδό πνευμονική υπέρταση είναι πολύ καλά ανεκτή. Σε σοβαρές περιπτώσεις δευτεροπαθούς Α.Τ. που κρίνεται απαραίτητη η παρέμβαση γίνεται εγχείρηση κατά την οποία γίνεται προσπάθεια επιδιόρθωσης και οχι αντικατάστασης της βαλβίδος.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.