Αποκαρδιωτικές… οι καρδιοπάθειες στην Καβάλα

Οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά στην Καβάλα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρονια. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του δήμου Καβάλας, τον περασμένο Οκτώβριο 17 θάνατοι σε σύνολο 36, οφείλονταν σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε αυτούς, δεν συγκαταλέγονται οι θάνατοι που σημειώθηκαν στους άλλους δέκα δήμους του νομού από καρδιοπάθειες, γεγονός που καθιστά τον συνολικό αριθμό πολύ μεγαλύτερο. Τα πέντε τελευταία χρόνια η Καβάλα και ο νομός της παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό θανάτων από καρδιακά νοσήματα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα. Κάθε χρόνο 100- 150 κάτοικοι της Καβάλας καταφεύγουν για χειρουργικές επεμβάσεις σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και άλλα περίπου 600 ατόμα καταφεύγουν για διενέργεια στεφανιογραφίας σε κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Καβάλας δρ. Αργύρης Τυρολόγος επιβεβαιώνει τα στοιχεία αυτά και τονίζει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει στην Καβάλα μονάδα στεφανιογραφίας, για την οποία είχε δοθεί έγκριση και συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα ποσά από ιδιώτες και από το δημόσιο, αλλά τελικά η Καβάλα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, μετά τη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία έχει πλήρη νοσοκομειακή μονάδα, δεν διαθέτει ακόμα τμήμα στεφανιογραφίας. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του κ. Τυρολόγου ο οργανισμός του νοσοκομείου Καβάλας προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία καρδιοχειρουργικού τμήματος, με το ανάλογο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά κίνηση για να αποκτήσει η Καβάλα το τμήμα αυτό, το οποίο θα ήταν σε θέση να εξυπηρετεί εκτός από τους κατοίκους του νομού και όμορες περιοχές όπως της Δράμας, της Ξάνθης, των Σερρών κλπ.

Από γιατρούς εξάλλου του νοσοκομείου Καβάλας έχει τονιστεί επανειλημμένα ότι ο νομός, που διαθέτει μια από τις πιο σύγχρονες καρδιολογικές κλινικές στη Βορειοανατολική Ελλάδα, θα πρέπει το συντομότερο να αποκτήσει και καρδιοχειρουργική κλινική, αλλά και τμήμα στεφανιογραφίας, ώστε να σταματήσει η εσωτερική ‘μετανάστευση’ ασθενών στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τώρα στην Αλεξανδρούπολη, όπου δημιουργήθηκε σύγχρονη καρδιολογική κλινική, καθώς η λίστα των ατόμων που περιμένουν να χειρουργηθούν, ξεπέρασε τις τελευταίες μέρες τα 100 άτομα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση