βρογχοσπασμού γατακι | Κλινικά συμπτώματα οξειας γαστριτιδας | μεσογειακη αναιμια

ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΡΙΓΛΩΧΙΝΟΣ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η βαλβιδοπάθεια κατά την οποία υπάρχει σημαντική μείωση του στομίου της τριγλώχινος.

Παθογένεια

Είναι μία σπάνια βαλβιδοπάθεια με σχεδόν μοναδική αιτία τον ρευματικό πυρετό. Αλλες αιτίες είναι η συγγενής ατρησία, οι όγκοι του δεξιού κόλπου και το καρκινοειδές σύνδρομο.

Κλινική εικόνα

Οι ασθενείς συνήθως παραπονούνται για εύκολη κόπωση, «βάρος» στην κοιλία (λόγω ηπατομεγαλίας) και οιδήματα κάτω άκρων. Επίσης λόγω της συχνής συνύπαρξης στενώσεως μιτροειδούς (κοινή αιτία ο ρευματικός πυρετός) μπορεί να εμφανιστούν δύσπνοια προσπαθείας, παροξυσμική νυχτερινή δύσπνοια και αιμόπτυση.

Διάγνωση

Λόγω της συχνής συνύπαρξης στενώσεως μιτροειδούς, είναι δύσκολη η υποψία της Σ.Τ. μόνο από την κλινική εικόνα. Η διάγνωση όπως και σε όλες τις βαλβιδοπάθειες τίθεται από το υπερηχογράφημα.

Αντιμετώπιση

Ολοι οι ασθενείς με Σ.Τ. πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη άλατος ενώ συνήθως χορηγούνται διουρητικά. Σε περιπτώσεις σοβαρές γίνεται χειρουργική αντιμετώπιση (είτε βαλβιδοτομή είτε αντικατάσταση με χοιρεία βαλβίδα) θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι επειδή η Σ.Τ. συνυπάρχει σχεδόν πάντα με άλλες βαλβιδοπάθειες προηγείται η αντιμετώπιση των τελευταίων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.