ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΡΙΓΛΩΧΙΝΟΣ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι η βαλβιδοπάθεια κατά την οποία υπάρχει σημαντική μείωση του στομίου της τριγλώχινος.

Παθογένεια

Είναι μία σπάνια βαλβιδοπάθεια με σχεδόν μοναδική αιτία τον ρευματικό πυρετό. Αλλες αιτίες είναι η συγγενής ατρησία, οι όγκοι του δεξιού κόλπου και το καρκινοειδές σύνδρομο.

Κλινική εικόνα

Οι ασθενείς συνήθως παραπονούνται για εύκολη κόπωση, «βάρος» στην κοιλία (λόγω ηπατομεγαλίας) και οιδήματα κάτω άκρων. Επίσης λόγω της συχνής συνύπαρξης στενώσεως μιτροειδούς (κοινή αιτία ο ρευματικός πυρετός) μπορεί να εμφανιστούν δύσπνοια προσπαθείας, παροξυσμική νυχτερινή δύσπνοια και αιμόπτυση.

Διάγνωση

Λόγω της συχνής συνύπαρξης στενώσεως μιτροειδούς, είναι δύσκολη η υποψία της Σ.Τ. μόνο από την κλινική εικόνα. Η διάγνωση όπως και σε όλες τις βαλβιδοπάθειες τίθεται από το υπερηχογράφημα.

Αντιμετώπιση

Ολοι οι ασθενείς με Σ.Τ. πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη άλατος ενώ συνήθως χορηγούνται διουρητικά. Σε περιπτώσεις σοβαρές γίνεται χειρουργική αντιμετώπιση (είτε βαλβιδοτομή είτε αντικατάσταση με χοιρεία βαλβίδα) θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι επειδή η Σ.Τ. συνυπάρχει σχεδόν πάντα με άλλες βαλβιδοπάθειες προηγείται η αντιμετώπιση των τελευταίων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση