υγρο στα εντερα | οξεια σκωληκοειδιτιδα | γρομπαλακι στα εσωτερικα χειλη | φωτο ανθρωπινου σωματος

ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΗΣ

Είναι η πάθηση κατά την οποία το στόμιο της αορτικής βαλβίδας της καρδιάς είναι μικρότερο από το φυσιολογικό (στένωση).

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Χαρακτηρίζεται η πάθηση κατά την οποία το στόμιο της αορτικής βαλβίδος είναι μικρότερο από 1 cm2 (φτ: 4,0 cm2).

Παθογένεια

Η στένωση της αορτικής βαλβίδος μπορεί να είναι συγγενής (διγλώχινα βαλβίδα) ή επίκτητη. Τα συνηθέστερα αίτια της επίκτητης είναι η εκφύλιση και ασβέστωση της βαλβίδος (σε άτομα >65 ετών) και ο ρευματικός πυρετός.

Κλινική εικόνα

Η Στένωση αορτής μπορεί να διαδράμει ασυμπτωματική για πολλά έτη. Τα κύρια συμπτώματα όταν εμφανισθούν είναι προκάρδια άλγη, δύσπνοια και επεισόδια απώλειας συνειδήσεως, τα οποία εμφανίζονται κυρίως σε προσπάθεια. Επίσης μπορεί να εμφανισθούν εύκολη κόπωση και αίσθημα παλμών.

Διάγνωση

Ουσιαστικά τίθεται από την κλινική εξέταση κατά την οποία ανευρίσκεται το χαρακτηριστικό φύσημα της νόσου. Βοηθητικές εξετάσεις είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η ακτινογραφία θώρακος, ενώ πληροφορίες για τον βαθμό βαρύτητας της νόσου καθώς και την αιτιολογία της μας παρέχει το υπερηχογράφημα καρδιάς. Σε όλες τις περιπτώσεις στενώσεως αορτής που πρόκειται να χειρουργηθούν γίνεται καθετηριασμός της πάθησης και για τη διαπίστωση τυχόν συνυπάρχουσας στεφανιαίας νόσου.

Αντιμετώπιση

Σε όλες τις περιπτώσεις συνιστάται αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης, μείωση πρόσληψης άλατος και προλητική λήψη αντιβίωσης σε οδοντιατρικές πράξεις και χειρουργικές επεμβάσεις (χημειοπροφύλαξη). Ανάλογα με τον βαθμό βαρύτητας και τα συμπτώματα χρησιμοποιούνται φάρμακα όπως διουρητικά, νιτρώδη και αντιαρρυθμικά, ενώ σε σοβαρού βαθμού στένωση (ακόμα και χωρίς ύπαρξη συμπτωμάτων) ενδείκνυται η χειρουγική αντικατάσταση της βλαβίδος.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η βαριά στένωση αορτής μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα μυοκαρδίου καθώς και λίαν επικίνδυνες αρρυθμίες, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος την ενδοκαρδίτιδος.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.