υψηλές τρανσαμινάσες | ποια είναι η βουβωνική χώρα | ιπεζοκοτα | πονος πισω στη γλωσσα λοιμωξη

ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ


Άλλες ονομασίες

Σύνδρομο του Barlow, μυξωματώδης εκφύλιση της μιτροειδούς.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για πάθηση κατά την οποία η μία ή και οι δύο γλωχίνες της μιτροειδούς βαλβίδος «προπίπτουν» στον αριστερό κόλπο της καρδιάς κατά το τέλος της διαστολής.

Παθογένεια

Είναι μία συχνή βαλβιδοπάθεια που εμφανίζεται ως και το 4% του υγιούς ασυμπτωματικού πληθυσμού και κυρίως σε νέες γυναίκες. Οφείλεται σε μία γενετικώς καθοριζόμενη διαφοποποίηση της σύστασης της μιτροειδούς που προκαλεί πάχυνση και επιμήκυνση των γλωχίνων της βαλβίδος.

Κλινική εικόνα

Οι ασθενείς με πρόπτωση της μιτροειδούς μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικοί ή να αισθάνονται «τσιμπήματα», στο στήθος, άτυπα προκάρδια άλγη, αίσθημα παλμών. Συνήθως πρόκειται για άτομα ευσυγκίνητα με έντονες αγχώδεις εκδηλώσεις.

Διάγνωση

Η υποψία τίθεται με την ακρόαση της καρδιάς όπου ανευρίσκεται το χαρακτηριστικό «click» της νόσου και επιβεβαιώνεται με το υπερηχογράφημα.

Αντιμετώπιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο που χρειάζεται είναι επιβεβαίωση του ασθενούς για την αθωότητα της νόσου και μία υπερηχογραφική παρακολούθηση κάθε 3-5 έτη. Επί υπάρξεως άτυπης συμπτωματολογίας συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση πρόσληψης αλκοόλ και καφεϊνης και αν κριθεί απαραίτητο χορηγούνται β-αναστολείς. Επί συνυπάρξεως ανεπάρκειας επιπλέον λαμβάνονται και προληπτικά μέτρα για τον κίνδυνο της ενδοκαρδίτιδος. Στις σπάνιες περιπτώσεις που η ανεπάρκεια της βαλβίδος γίνει σημαντική ίσως χρειαστεί χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδος.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για μία τελείως αθώα κατάσταση. Σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια της βαλβίδος, εμβολικά φαινόμενα σε περιφερικά αγγεία και κυρίως του εγκεφάλου, ενδοκαρδίτιδα και αρρυθμίες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.