πονος στο κοκαλο της κατως σιαγονας | Εκτακτες συστολες και ενουριση | χρόνια παγκρεατίτιδα

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η βαλβιδοπάθεια στην οποία υπάρχει παλινδρόμηση αίματος στον αριστερό κόλπο κατά την διάρκεια της συστολής (των κοιλιών).

Παθογένεια

Η Α.Μ. μπορεί να προκληθεί από πολλά αίτια, κυριότερα εξ αυτών είναι η διάταση της αριστερής κοιλίας οιασδήποτε αιτιολογίας (λειτουργική Α.Μ), η μυξωματώδης εκφύλιση της βαλβίδος, ο ρευματικός πυρετός, η ενδοκαρδίτιδα και η στεφανιαία νόσος.

Κλινική εικόνα

Η ΑΜ μπορεί να υπάρχει για πολλά χρόνια χωρίς κανένα σύμπτωμα. Οταν είναι σημαντικού βαθμού ή όταν εμφανιστεί οξέως (όπως π.χ. σε στεφανιαία νόσο), η κύρια εκδήλωση είναι η δύσπνοια και η εύκολη κόπωση.

Διάγνωση

Η κλινική υποψία τίθεται με την ακρόαση ης καρδιάς και επιβεβαιώνεται με το υπερηχογράφημα της καρδιάς το οποίο παράλληλα δίδει ανεκτίμητες πληροφορίες και για την βαρύτητα και για την αιτιολογία της νόσου. Βοηθητικά επίσης είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η ακτινογραφία θώρακος.

Αντιμετώπιση

Σε όλες τις περιπτώσεις ΑΜ συνιστάται τακτικός καρδιολογικός έλεγχος, μείωση πρόσληψης άλατος και προληπτική λήψη αντιβιώσεως σε όδοντιατρικές πράξεις και χειρουργικές επεμβάσεις (χημειοπροφύλαξη). Σε πιο βαριές καταστάσεις χρησιμοποιούνται φάρμακα όπως διουρητικά και αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου, ενώ αν κριθεί απαραίτητο γίνεται χειρουργική επέμβαση όπου η βαλβίδα είτε αντικαθίσταται με μία μεταλλική είτε (ιδανικά) γίνεται προσπάθεια επιδιόρθωσής της.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η ΑΜ μπορεί να επιπλακεί από ενδοκαρδίτιδα και σε σοβαρές περιπτώσεις από καρδιακή ανεπάρκεια. Η ύπαρξη εμβολικών επεισοδίων και κολπικής μαρμαρυγής είναι σαφώς σπανιότερη από την στένωση μιτροειδούς.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.