Oι καρδιοπάθειες θα εμφανίζονται πάνω από τα 65

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα δεν θα πρέπει να αναπτύξουν καρδιακά νοσήματα πρίν την ηλικία των 65 χρονών, σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και η αντίστοιχη Ελληνική. Η σωστή ενημέρωση του πληθυσμού, η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση, αλλά και η χρήση γενετικών τεχνικών που θα αναπτυχθούν στο εγγύς μέλλον με στόχο την τροποποίηση των γονιδίων υψηλού κινδύνου, θα είναι τα μέσα που θα κάνουν αυτόν τον στόχο πραγματικότητα. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Π. Βάρδας σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό συνέδριο που ξεκίνησε τις εργασίες την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 4 του μηνός.

Ο κ. Βαρδάς ανέφερε ότι η χαρτογράφηση των γονιδιακών περιοχών που σχετίζονται με τα νοσήματα της καρδιάς προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και στα επόμενα 20 χρόνια θα μπορούμε να τροποποιούμε γενετικά τις περιοχές αυτές προλαμβάνοντας έτσι την εκδήλωση τους. Το επόμενο βήμα θα είναι με επέμβαση στο γονιδιακό υλικό να προλαμβάνεται η γήρανση του κυκλοφοριακού, ώστε ένας ασθενής 100 ετών να διατηρεί την ζωτικότητα του.

O διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΝΝΑ κ. Ιωάννης Βασιλειάδης, αναφέρθηκε
στις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της αναίμακτης διάγνωσης των παθήσεων της καρδιάς με τη βοήθεια σύγχρονων μεθόδων, Συγκεκριμένα, η νέα τεχνική του συγχρονισμένου με το ηλεκτροκαρδιογράφημα τομογραφικού σπινθηρογραφήματος – με το οποίο μελετάται ταυτόχρονα η αιμάτωση και η λειτουργικότητα της καρδιάς – είναι ακριβής σε ποσοστό 90%. Σημειώνεται ότι η ευαισθησία – δηλαδή η ικανότητα διάγνωσης – της γνωστής παλαιάς μεθόδου, της περίφημης δοκιμασίας κοπώσεων, κυμαίνεται στο 60-65%.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση