Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει στειρότητα

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής συχνότητας όμοια με εκείνα που εκπέμπουν οι γραμμές υψηλής τάσεως εμποδίζουν την ανάπτυξη τμημάτων των ωοθηκών σε ποντίκια, ανακοίνωσαν σήμερα ιταλοί επιστήμονες. Νέα έρευνα υπό την Σάντρα Τσεκόνι, του πανεπιστημίου της πόλης Λ’ Ακουίλα και επιστήμονες του πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης, εκφράζει ανησυχίες ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να έχουν όμοια επίδραση στις ανθρώπινες ωοθήκες και να συμβάλλουν στη στειρότητα.

“Τα αποτελέσματά μας αυξάνουν τις ανησυχίες ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να εμποδίζει τη γονιμότητα στη γυναίκα μειώνοντας την ικανότητα των ώριμων ωοθυλακίων να φτάσουν στο αναπτυξιακό επίπεδο εκείνο που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχή αναπαραγωγή”, τόνισε η Τσεκόνι στην ανακοίνωση της. Οι άνθρωποι εκτίθενται σε χαμηλές δόσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο σπίτι από οικιακές συσκευές, όπως ψυγεία, πλυντήρια και άλλες ηλεκτρικές συσκευές και από γραμμές υψηλής τάσεως.

Οι ιταλοί επιστήμονες, η έρευνα των οποίων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση “Human Reproduction” εξέθεσαν ώριμα ωοθυλάκια ποντικών σε χαμηλές δόσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων επί πέντε ημέρες. Εως την τελευταία ημέρα, το 1/3 των ποντικών που εκτέθηκαν στην πιο χαμηλή δόση και μισοί από εκείνους που τους χορηγήθηκε υψηλή δόση είχαν σχηματίσει κανονικά τα ώριμα ωοθυλάκια, σε σχέση με το 80% των άλλων ποντικών. Η παρουσία του ώριμου ωοθυλακίου ήταν φυσιολογική αλλά η ανάπτυξη δεν ήταν η ίδια.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά τα συμπεράσματά τους δείχνουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να πλήττουν το μηχανισμό που ελέγχει τα κύτταρα στο ώριμο ωοθυλάκιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση