φλεγμονή εντέρου | χαλινος γλωσσας ερεθισμος | ειδη διαρροιας | κηλη στο στομαχι | ψευδοκυηση στις γυναικες

Χαμηλές θερμοκρασίες προστατεύουν τα βρέφη από εγκεφαλικές βλάβεςΕρευνητές στο Πανεπιστήριο της Αλαμπάμα μειώνουν τη θερμοκρασία σε άρρωστα νεογέννητα βρέφη, προκειμένου να ερευνήσουν, εάν αυτή η δυνατότητα θεραπείας μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικής βλάβης. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι μικρή μείωση της θερμοκρασίας του βρέφους, για λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του, μπορεί να ελλατώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης, σύμφωνα με δηλώσεις του Δρ. Waldemar Carlo, καθηγητή παιδιατρικής και διευθυντή νεογνολογίας του UAB. Η σχετική έρευνα γίνεται σε βρέφη, των οποίων η καρδιά σταμάτησε λίγα λεπτά μετά τη γέννησή τους και στη συνέχεια επανήλθαν στη ζωή. Τα βρέφη αυτά τοποθετούνται σε ένα ειδικό κρεββάτι από νερό, του οποίου η θερμοκρασία ελέγχεται με ειδικό μηχανισμό.

Oπως δηλώνει ο Carlo, τα βρέφη δεν μπορούν να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και η ερευνητική ομάδα, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του ειδικού κρεββατιού, επιφέρει ελαφρά μείωση, ενός με δύο βαθμούς , στη θερμοκρασία σώματος των βρεφών. Τα βρέφη συνδέονται με συσκευές παρακολούθησης για τρεις ημέρες, πριν την επάνοδο της θερμοκρασίας τους στα φυσιολογικά επίπεδα. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο ενδεικνυόμενος χρόνος μείωσης της θερμοκρασίας για την προστασία από τον κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης είναι τρεις ημέρες. Τα βρέφη πέφτουν σε βαθύ ύπνο ενώ δεν υφίστανται καμία άλλη δυσμενή επίδραση από τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματός τους.

Ο σκοπός της έρευνας είναι να χορηγήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μηχανισμού λειτουργίας της θεραπείας, καθώς δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο επενεργεί θετικά η μείωση της θερμοκρασίας. Ωστόσο η θετική επενέργειά της είναι βέβαιη, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι, άνθρωποι που επέζησαν από ατυχήματα, που συνέβησαν μέσα σε κρύο νερό, σε αντίθεση με το ζεστό, κατορθώνουν και διαβιώνουν, διατηρώντας άθικτη τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος και κατά συνέπεια και του εγκεφάλου, παρεμποδίζεται η απελευθέρωση ορισμένων ουσιών, που πιθανόν επιδρούν δυσμενώς στον εγκέφαλο ή απλώς εμποδίζεται η επέλευση των αποτελεσμάτων τους.

Αυτή η μέθοδος μείωσης της θερμοκρασίας έχει αποδειχθεί ευεργετική και για άλλες κατηγορίες ασθενών, όπως για τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Σχετικές έρευνες που έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο της Χαϋδελβέργης στη Γερμανία, έδειξαν ότι η μέθοδος της μείωσης της θερμοκρασίας κατόρθωσε να ελαττώσει το ποσοστό θνησιμότητας ασθενών με εγκεφαλικό από το αναμενόμενο 80% στο 43%. Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης και για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος σε ασθενείς κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων μεταμόσχευσης καρδιάς, με θετικά αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.