Χαμηλές θερμοκρασίες προστατεύουν τα βρέφη από εγκεφαλικές βλάβες

Χαμηλές θερμοκρασίες προστατεύουν τα βρέφη από εγκεφαλικές βλάβεςΕρευνητές στο Πανεπιστήριο της Αλαμπάμα μειώνουν τη θερμοκρασία σε άρρωστα νεογέννητα βρέφη, προκειμένου να ερευνήσουν, εάν αυτή η δυνατότητα θεραπείας μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικής βλάβης. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι μικρή μείωση της θερμοκρασίας του βρέφους, για λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του, μπορεί να ελλατώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης, σύμφωνα με δηλώσεις του Δρ. Waldemar Carlo, καθηγητή παιδιατρικής και διευθυντή νεογνολογίας του UAB. Η σχετική έρευνα γίνεται σε βρέφη, των οποίων η καρδιά σταμάτησε λίγα λεπτά μετά τη γέννησή τους και στη συνέχεια επανήλθαν στη ζωή. Τα βρέφη αυτά τοποθετούνται σε ένα ειδικό κρεββάτι από νερό, του οποίου η θερμοκρασία ελέγχεται με ειδικό μηχανισμό.

Oπως δηλώνει ο Carlo, τα βρέφη δεν μπορούν να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και η ερευνητική ομάδα, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του ειδικού κρεββατιού, επιφέρει ελαφρά μείωση, ενός με δύο βαθμούς , στη θερμοκρασία σώματος των βρεφών. Τα βρέφη συνδέονται με συσκευές παρακολούθησης για τρεις ημέρες, πριν την επάνοδο της θερμοκρασίας τους στα φυσιολογικά επίπεδα. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο ενδεικνυόμενος χρόνος μείωσης της θερμοκρασίας για την προστασία από τον κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης είναι τρεις ημέρες. Τα βρέφη πέφτουν σε βαθύ ύπνο ενώ δεν υφίστανται καμία άλλη δυσμενή επίδραση από τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματός τους.

Ο σκοπός της έρευνας είναι να χορηγήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μηχανισμού λειτουργίας της θεραπείας, καθώς δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο επενεργεί θετικά η μείωση της θερμοκρασίας. Ωστόσο η θετική επενέργειά της είναι βέβαιη, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι, άνθρωποι που επέζησαν από ατυχήματα, που συνέβησαν μέσα σε κρύο νερό, σε αντίθεση με το ζεστό, κατορθώνουν και διαβιώνουν, διατηρώντας άθικτη τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος και κατά συνέπεια και του εγκεφάλου, παρεμποδίζεται η απελευθέρωση ορισμένων ουσιών, που πιθανόν επιδρούν δυσμενώς στον εγκέφαλο ή απλώς εμποδίζεται η επέλευση των αποτελεσμάτων τους.

Αυτή η μέθοδος μείωσης της θερμοκρασίας έχει αποδειχθεί ευεργετική και για άλλες κατηγορίες ασθενών, όπως για τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Σχετικές έρευνες που έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο της Χαϋδελβέργης στη Γερμανία, έδειξαν ότι η μέθοδος της μείωσης της θερμοκρασίας κατόρθωσε να ελαττώσει το ποσοστό θνησιμότητας ασθενών με εγκεφαλικό από το αναμενόμενο 80% στο 43%. Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης και για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος σε ασθενείς κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων μεταμόσχευσης καρδιάς, με θετικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση