οξεια κοιλια συμπτωματα | τκε τιμες | εκκολπωματα | 10η εβδομάδα κύησης | ααιδιο Εξω χιλη | ριγος και εντερο

Δυστροφικές βλάβες του αιδοίου


Άλλες ονομασίες

Λευκές βλάβες του αιδοίου, κραύρωση, λευκοπλακία

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Ατροφία του δέρματος του αιδοίου από ελλάτωση των οιστρογόνων και χρόνιες φλεγμονές του αιδοίου και του κόλπου.

Παθογένεια

Καταστάσεις όπως είναι η ελάττωση παραγωγής οιστρογόνων, χρόνιες φλεγμονές του αιδοίου ή του κόλπου, χρόνιος ερεθισμός σε δαβητικές γυναίκες είναι ικανές να διαταράξουν την θρέψη του ιστού με αποτέλεσμα την αύξηση της κερατίνης και την ελάττωση των αγγείων.

Πρόληψη

Όταν υπάρχει ασθενής με λευκή βλάβη του αιδοίου πρέπει να γίνεται βιοψία της περιοχής, για αποκλεισμό καρκίνου αιδοίου ή ατυπίες που μετά ένα χρονικό διάστημα μπορεί να μεταπέσουν σε καρκίνο.

Κλινική εικόνα

Με την πάροδο της ηλικίας και καθώς μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων από τον οργανισμό το δέρμα του αιδοίου παθαίνει ατροφική εκφύλιση. Το δέρμα γίνεται λεπτό, εύθραυστο και αιμορραγεί εύκολα. Στην οξεία φάση οι βλάβες έχουν χρώμα κόκκινο και αργότερα το δέρμα συρρικνώνεται και παίρνει λευκό χρώμα. Η εντόπιση των βλαβών γίνεται σε οποιοδήποτε σημείο του αιδοίου, στο περίνεο και στην περιπρωκτική χώρα

Διάγνωση

Για να αποκλεισθεί η τυχόν ύπαρξη κακοήθειας και να ταξινομηθεί η πάθηση πρέπει να γίνει βιοψία. Ιστολογικά διακρίνομαι α) την ατροφική δυστροφία, που είναι ο σκληρυντικός και ατροφικός λειχήνας β) την υπερπλαστική δυστροφία και γ) μικτή δυστροφία.

Αντιμετώπιση

Χωρίς την βιοψία σίγουρη διάγνωση και θεραπεία της δυστροφίας είναι αδύνατη. Εκτός από την αρχική βιοψία, στα πλαίσια της παρακολούθησης πρέπει τακτικά να λαμβάνονται βιοψίες από την περιοχή. Μετά τον αποκλεισμό της κακοήθειας γίνεται συντηρητική αγωγή με σκοπό την ανακούφιση από τον κνησμό και την βελτίωση του δέρματος. Χορηγούνται τοπικά τεστοστερόνη στον ατροφικό λειχήνα. Στις υπερπλαστικές δυστροφίες χορηγείται τοπικά κορτικοειδή. Επίσης μπορεί να δοθεί για τοπική εφαρμογή και οιστρογόνα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.