Κίνδυνοι από τα παλαιότερα αντισυλληπτικά

Κίνδυνοι από τα παλαιότερα αντισυλληπτικάΣύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας η οποία δημοσιεύθηκε στην χθεσινή έκδοση του JAMA, γυναίκες οι οποίες έχουν ξεκινήσει παλιότερα (ιδιαίτερα πριν το 1975) τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων ενώ στην οικογένειά τους υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού, έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Περισσότερες έρευνες σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, οι οποίες χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν νεώτερα αντισυλληπτικά δισκία με χαμηλότερες δόσεις ορμονών, είναι απαραίτητες, ώστε να καθοριστεί ποιές πρέπει να είναι οι οδηγίες οι οποίες πρέπει να δοθούν στις γυναίκες αυτές που έχουν προδιάθεση για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σε ότι αφορά τη χρήση των αντισυλληπτικών δισκίων.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν δεδομένα από 426 οικογένειες σε μέλη των οποίων είχε διαγνωσθεί καρκίνος του μαστού στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1944 και 1952. Τα δεδομένα, σε ότι αφορά τον επανέλεγχο για την ανίχνευση πρόσθετων περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, συγκεντρώθηκαν στο διάστημα μεταξύ 1991 και 1996. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός λήψης αντισυλληπτικών δισκίων και οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του μαστού, είχε ένα αθροιστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο ο κίνδυνος φαίνεται να εξαφανίζεται στους υπόλοιπους, πέρα από τον πρώτο βαθμό, συγγενείς.

Σύμφωνα με την Sofia Merajver, εκπρόσωπο του Ειδικού Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Michigan, η μελέτη παρέχει νέες σημαντικές πληροφορίες για το πως γονίδια που ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, μπορεί ενδεχομένως να επιδρούν στη λειτουργία των οιστογόνων. Τέλος, ο Thomas Sellers, υπεύθυνος της έρευνας, δήλωσε ότι αν οι επιπλέον επανέλεγχοι σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, οι οποίες έλαβαν αντισυλληπτικά δισκία μετά το 1975, δείξουν ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, υπάρχει η προοπτική αφαίρεσης των ωοθηκών τους, κάτι που συνδέεται ασφαλώς με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών αλλά και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση