Body Art και κίνδυνοι για την υγεία

Οδηγίες για όσους θέλουν να κάνουν τατουάζ ή piercing εξέδωσε ο οργανισμός Chartered Institute of Environmental Health (CIEH), προκειμένου να τους ενημερώσει για τους κινδύνους μόλυνσης και τραυματισμού που διατρέχουν, καθώς επίσης και για το τι πρέπει να προσέχουν.

Ιδιαίτερη αναφορά δίνεται στο body-piercing μια μόδα που βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς μεταξύ των νέων, προτείνεται μάλιστα να απαγορεύεται αυτό σε περιοχές του σώματος κάτω από τον λαιμό σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 16 ετών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να τοποθετεί σκουλαρίκια σε όποιον το επιθυμεί, χωρίς να έχει καμία εκπαίδευση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν υπάρχει κανένας κρατικός έλεγχος, ούτε απαιτείται κάποια άδεια.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι αυτών των πρακτικών είναι οι επικίνδυνοι τραυματισμοί και οι μολύνσεις. Αιμορραγίες και τραυματισμοί ζωτικών οργάνων, νεύρων και αγγείων έχουν συχνά αναφερθεί, ενώ η χρήση μη αποστειρωμένων σωστά εργαλείων, μπορεί να γίνει αιτία για την μόλυνση από ασθένειες όπως το AIDS και η ηπατίτιδα C.

Ερευνα του οργανισμού έδειξε ότι το 40% των επιπλοκών αφορούσαν τοποθέτηση σκουλαρικιών στον ομφαλό και 35% στο αυτί, ενώ ανάλογα προβλήματα παρατηρήθηκαν και από σκουλαρίκια στην μύτη και στις θηλές του στήθους. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιπλοκές ήταν μολύνσεις και λοιμώξεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση