Ανθεκτικά μικρόβια λόγω υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών

Ανθεκτικά μικρόβια λόγω υπερκατανάλωσης αντιβιοτικώνΤα μισά από τα αντιβιοτικά που καταναλώνονται παγκοσμίως λαμβάνονται άσκοπα και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ στην Ελλάδα τα αντιβιοτικά αποτελούν το 20 με 50% της συνολικής κατανάλωσης φαρμάκων, με το αντίστοιχο κόστος στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Σύμφωνα με όσα τόνισαν σε συνέντευξη τύπου οι καθηγητές παθολογίας κ. Σ. Ράπτης και κ. Ν. Κατσιλάμπρος, οι συνέπειες από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών πέραν των οικονομικών μεγεθών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων μια και τα στελέχη των μικροβίων αναπτύσσουν αντοχή απέναντι στα αντιβιοτικά.

Συγκεκριμένα παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά σταφυλοκόκκων που είναι ανθεκτικοί στην πενικιλίνη, φθάνοντας και το 90%, ενώ Gram – αρνητικοί μικροοργανισμοί που ευθύνονται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με δυσκολία λόγω της αντοχής που έχουν αναπτύξει.

Η συνέντευξη δόθηκε στα πλαίσια του 6ου Πανελλήνιου Συνέδριου Παθολογίας οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν από τις 4 μέχρι και τις 7 Οκτώβρη στην αίθουσα Ολυμπία του Ξενοδοχείου Divani Caravel και διοργανώνεται με ευθύνη της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας. Ανάμεσα στις πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις του συνεδρίου περιλαμβάνεται και αναφορά στο ρόλο της διατροφής ως παράγοντα προστασίας έναντι σοβαρών νοσημάτων, η σχέση της παχυσαρκίας με συγκεκριμένες νόσους, καθώς θα τεθεί και ο προβληματισμός γύρω από την ευθανασία στην εναρκτήρια διάλεξη του συνεδρίου από τον καθηγητή κ. Γ. Δάικο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση