Ποιά είναι η διαφορά της αποστείρωσης από την απολύμανση;

Η βασική διαφορά είναι η καταστροφή (ή όχι) των μικροβιακών σπορίων.

Απολύμανση είναι η εφαρμογή μετά από σχολαστική καθαριότητα, μίας μεθόδου για την καταστροφή συνήθως των περισσοτέρων ή όλων των παθογόνων λοιμωδών ή παρασιτικών παραγόντων με χημικά μέσα (αλκοόλες, γλουταραλδεϋδη, ορθοφθαλδεϋδη, υπεροξείδιο του υδρογόνου, χλώριο κλπ). Με την απολύμανση δεν καταστρέφονται τα σπόρια. Εφαρμόζεται σε όργανα και συσκευές.

Ενώ:

Αποστείρωση είναι η εφαρμογή μετά από σχολαστική καθαριότητα, μίας μεθόδου για την καταστροφή όλων των παθογόνων λοιμωδών ή παρασιτικών παραγόντων συμπεριλαμβάνομένων και των μικροβιακών σπορίων. Εφαρμόζεται σε όργανα και συσκευές. Συνήθως διενεργείται με μια από τις παρακάτω μεθόδους:

  • Ξηρή θερμότητα – Ειδικοί κλίβανοι με ζεστό αέρα
  • Υγρή θερμότητα – Ειδικοί κλίβανοι με ατμό υπό πίεση
  • Με χρήση ακτινοβολίας

Τα σπόρια είναι μια ανθεκτική κυτταρική μορφή, η οποία σχηματίζεται από μικρόβια (βακτήρια, μύκητες κλπ) προκειμένου να αντέξουν σε ακραίες συνθήκες (θερμότητα, ψύχος, έλλειψη νερού κλπ). Μπορεί να παραμείνουν βιώσιμα για δεκαετίες. Τα σπόρια είναι αφυδατωμένα κύτταρα με ανθεκτικά τοιχώματα και χαμηλούς μεταβολικούς ρυθμούς. Όταν οι συνθήκες του περιβάλλοντος ξαναγίνουν ευνοϊκές, “βλαστάνουν” δίνοντας το καθένα ένα μικρόβιο.

Και οι δύο όροι αναφέρονται σε εργαλεία ή συσκευές, όχι ζωντανούς ιστούς. Όταν γίνεται “απολύμανση” σε ζωντανούς ιστούς, το σωστό είναι να χρησιμοποιείται ο όρος αντισηψία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση