μεσογειακη αναιμια | χαρτογραφηση dna | μαντου | πολυποδες εντερου | μηχανισμοι αμυνας στην ψυχολογια

Ποιά είναι η διαφορά της αποστείρωσης από την απολύμανση;

Η βασική διαφορά είναι η καταστροφή (ή όχι) των μικροβιακών σπορίων.

Απολύμανση είναι η εφαρμογή μετά από σχολαστική καθαριότητα, μίας μεθόδου για την καταστροφή συνήθως των περισσοτέρων ή όλων των παθογόνων λοιμωδών ή παρασιτικών παραγόντων με χημικά μέσα (αλκοόλες, γλουταραλδεϋδη, ορθοφθαλδεϋδη, υπεροξείδιο του υδρογόνου, χλώριο κλπ). Με την απολύμανση δεν καταστρέφονται τα σπόρια. Εφαρμόζεται σε όργανα και συσκευές.

Ενώ:

Αποστείρωση είναι η εφαρμογή μετά από σχολαστική καθαριότητα, μίας μεθόδου για την καταστροφή όλων των παθογόνων λοιμωδών ή παρασιτικών παραγόντων συμπεριλαμβάνομένων και των μικροβιακών σπορίων. Εφαρμόζεται σε όργανα και συσκευές. Συνήθως διενεργείται με μια από τις παρακάτω μεθόδους:

  • Ξηρή θερμότητα - Ειδικοί κλίβανοι με ζεστό αέρα
  • Υγρή θερμότητα - Ειδικοί κλίβανοι με ατμό υπό πίεση
  • Με χρήση ακτινοβολίας

Τα σπόρια είναι μια ανθεκτική κυτταρική μορφή, η οποία σχηματίζεται από μικρόβια (βακτήρια, μύκητες κλπ) προκειμένου να αντέξουν σε ακραίες συνθήκες (θερμότητα, ψύχος, έλλειψη νερού κλπ). Μπορεί να παραμείνουν βιώσιμα για δεκαετίες. Τα σπόρια είναι αφυδατωμένα κύτταρα με ανθεκτικά τοιχώματα και χαμηλούς μεταβολικούς ρυθμούς. Όταν οι συνθήκες του περιβάλλοντος ξαναγίνουν ευνοϊκές, "βλαστάνουν" δίνοντας το καθένα ένα μικρόβιο.

Και οι δύο όροι αναφέρονται σε εργαλεία ή συσκευές, όχι ζωντανούς ιστούς. Όταν γίνεται "απολύμανση" σε ζωντανούς ιστούς, το σωστό είναι να χρησιμοποιείται ο όρος αντισηψία.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.