υποταση | υποταση πρωτες βοηθειες | μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα | δερματικο αποστημα θεραπεια

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι το σύνδρομο όπου η καρδιά αδυνατεί να παρέχει στους ιστούς ποσότητα αίματος ανάλογη με τις ανάγκες τους.

Παθογένεια

Η καρδιά είναι μία αντλία που δέχεται από τους ιστούς αίμα (διαστολική λειτουργία) και τους το ξαναστέλνει αφού πρώτα το οξυγονώσει στους πνεύμονες (συστολική λειτουργία). Οι παθήσεις που επηρεάζουν σημαντικά την μία ή την άλλη ή και τις δύο λειτουργίες της καρδιάς προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτές είναι συνήθως η στεφανιαία νόσος, οι βαλβιδοπάθειες, ορισμένες συγγενείς καρδιοπάθειες, η παραμελημένη υπέρταση, οι μυοκαρδιοπάθειες. Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι η καρδιά σαν όργανο έχει αρκετές εφεδρείες και ως εκ τούτου η προσβολή της από τις ως άνω παθήσεις πρέπει να είναι σημαντικού βαθμού για να εμφανισθεί το σύνδρομο της καρδιακής ανεπάρκειας.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα καθώς αποτελεί το τελικό στάδιο των περισσοτέρων καρδιακών παθήσεων όπως π.χ. στεφανιαίας νόσου, βαλβιδοπαθειών, μυοκαρδιοπαθειών. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ πάνω από 2.000.000 ασθενείς πάσχουν από Κ.Α. και 400.000 προστίθενται κάθε χρόνο, ενώ στην χώρα μας οι ασθενείς με Κ.Α. υπολογίζονται γύρω στις 100.000. Σημειωτέον ότι πρόκειται για πάθηση της τρίτης ηλικίας αφού το 10% των ασθενών στην 7η δεκαετία πάσχουν από Κ.Α., οπότε με την προοδευτική γήρανση του πληθυσμού αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος.

Κλινική εικόνα

Τα συμπτώματα της Κ.Α. είναι : δύσπνοια προσπαθείας και σε προχωρημένα στάδια και ηρεμίας, εύκολη κόπωση, καταβολή δυνάμεων. Από την κλινική εξέταση ο ιατρός μπορεί να βρεί διάφορα σημεία όπως : διάταση φλεβών τραχήλου, οιδήματα κάτω άκρων, καλπαστικό ρυθμό, υγρούς ρόγχους στους πνεύμονες.

Διάγνωση

Αποσκοπεί αφ’ ενός στην επιβεβαίωση του προβλήματος και τον καθορισμό του μεγέθους του και αφ’ ετέρου στην διερεύνηση της αιτίας. Ετσι χρησιμοποιούνται το ηλεκτροκαρδιογράφημα, η ακτινογραφία θώρακος, το υπερηχογράφημα καδιάς (που αποτελεί την σημαντικότερη εξέταση) και άν κριθεί απαραίτητο ο καθετηριασμός της καρδιάς. Παράλληλα γίνονται κάποιες βασικές εξετάσεις αίματος (γενική αίματος, ηλεκτρολύτες, ουρία – κρεατίνη) για να εφαρμοσθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Αντιμετώπιση

Σε όλες τις περιπτώσεις Κ.Α. πρέπει να αναζητείται η αιτία και αν είναι δυνατόν να διορθώνεται (π.χ. αντικατάσταση βαλβίδος σε βαλβιδοπάθεια, αγγειοπλαστική ή by-pass σε στεφανιαία νόσο). Από τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα χρησιμότερα είναι η αποφυγή άλατος στην τροφή, η απώλεια βάρους και η ήπια αεροβική άσκηση (περπάτημα) σε συννενόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό. Φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι κυρίως διουρητικά, αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου και η δακτυλίτιδα. Αν κριθεί απαραίτητο δίδονται αντιπηκτικά και αντιαρρυθμικά ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο εδραιώνεται η αξία των β-αναστολέων, φαρμάκων που η χρήση τους μέχρι προ 10ετίας εθεωρείτο απαγορευτική στην καρδιακή ανεπάρκεια. Τέλος, στα λίαν προχωρημένα στάδια και εφ’ όσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις μοναδική θεραπεία απομένει η μεταμόσχευση καρδιάς.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Η πρόγνωση της Κ.Α. εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής. Υπάρχουν 4 στάδια με το 1ο(δύσπνοια σε συνηθισμένη προσπάθεια) να έχει την καλύτερη πρόγνωση και το 4ο στάδιο(δύσπνοια ηρεμίας) την χειρότερη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.