τερηδονα | ηπατιτιδα σκυλου | ποση ωρα ειναι αθηνα λονδινο με αεροπλανο | ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ

Το γονίδιο των πρωταθλητώνΕνα γονίδιο, το οποίο ελέγχει την παραγωγή του παράγοντα IGF (Insuline-like Growth Factor), φαίνεται ότι θα αποτελέσει την αγαπημένη ουσία των αθλητών στο μέλλον. Μετά την ερυθροποιητίνη και την αυξητική ορμόνη, τα επιτεύγματα της μοριακής βιολογίας και της γενετικής μηχανικής, φαίνεται ότι απειλούν τον αθλητισμό. Οπως, εξ άλλου αναφέρεται χαρακτηριστικά, πάνω από το 30% των μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ, που αρχίζουν σε λίγες ημέρες, θα απονεμηθούν σε ντοπαρισμένους αθλητές, από τους οποίους ελάχιστοι θα ανακαλυφθούν.

Οπως ανακοινώθηκε στο έγκυρο περιοδικό New Scientist, κατά τη διάρκεια πειραμάτων που έγιναν σε ποντίκια, η χορήγηση ενός γονιδίου, το οποίο ελέγχει την παραγωγή του αυξητικού παράγοντα IGF, προκάλεσε μέσα σε 2 εβδομάδες αύξηση της μυϊκής τους μάζας κατά 20%, ενώ μπορούσε να επιτευχθεί αύξηση έως και 50%. Επειδή η δράση του του αυξητικού παράγοντα IGF είναι τοπική, είναι δυνατή η ανάπτυξη συγκεκριμένων μυών, ανάλογα με το σημείο της ένεσης. Είναι παρήγορο ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, με αποτέλεσμα η χρήση του να μην είναι εφικτή προς το παρόν.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες, η προσοχή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ήταν στραμμένη στις μεθόδους ανίχνευσης της ερυθροποιητίνης, μιας ορμόνης η οποία προκαλεί αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συνήθως χορηγείται σε πάσχοντες από βαριά αναιμία ή άλλα αιματολογικά νοσήματα. Η αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκαλεί αύξηση της ποσότητας του οξυγόνου που μεταφέρεται στους ιστούς κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, επιτρέποντας την επίτευξη καλύτερων επιδόσεων. Μια εξέταση, στην οποία θα υποβάλλονται οι αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων, μπορεί να αποκαλύψει τη χρήση ερυθροποιητίνης.

Ωστόσο, λιγότερο εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί η χρήση της αυξητικής ορμόνης, η οποία διεγείρει την πρωτεϊνοσύνθεση, αυξάνει την πρόσληψη λιπαρών οξέων από τους μυς και επιταχύνει την απελευθέρωση γλυκόζης από το ήπαρ. Τα αποτελέσματα των παραπάνω διεργασιών είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας, η μείωση του λίπους και η διατήρηση της γλυκόζης του αίματος σε υψηλά επίπεδα. Η μακροχρόνια χρήση της προκαλεί μεταβολές στα χαρακτηριστικά του προσώπου και των άκρων, αλλά δεν υπάρχει ακριβής εξέταση η οποία είναι ικανή να αποδείξει τη χρήση της.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία, όσοι κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών, βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τον έλεγχο που γίνεται για την ανίχνευσή τους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.