Διαστημική τεχνολογία στη θεραπεία του καρκίνου

Διαστημική τεχνολογία στη θεραπεία του καρκίνουΜια κάμερα, ειδικά σχεδιασμένη για χρήση στο διάστημα, χρησιμοποιείται για να εντοπίσει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού. Η συγκεκριμένη συσκευή, που είναι μια ειδική γ-κάμερα, σχεδιασμένη για να ανιχνεύει την κοσμική ακτινοβολία στο διάστημα, έχει τροποποιηθεί για ιατρική χρήση και μπορεί να βοηθήσει πολλές γυναίκες να αποφύγουν επώδυνες και περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, επιτρέποντας στους γιατρούς να καθορίσουν πόσο έχει εξαπλωθεί η νόσος, σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Μέχρι σήμερα, ο καθορισμός της εξάπλωσης της νόσου, ήταν εφικτός με την αφαίρεση των λεμφαδένων της μασχάλης, οι οποίοι στη συνέχεια υποβάλλονταν σε βιοψία, μια επέμβαση που είναι ιδιαίτερα επώδυνη και προκαλεί αρκετές παραμορφώσεις στη περιοχή, ενώ σχετίζεται με αρκετές μετεγχειρητικές επιπλοκές. Η χρήση της συγκεκριμένης κάμερας, θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις, αφού παρέχει τη δυνατότητα στους γιατρούς, να ανακαλύψουν που εντοπίζεται ο κοντινότερος προς τον όγκο λεμφαδένας.

Διαστημική τεχνολογία στη θεραπεία του καρκίνουΓια την ανίχνευση του πρώτου λεμφαδένα του λεμφικού δικτύου του μαστού, χορηγείται, κοντά στον όγκο, μία ουσία η οποία εκπέμπει γ-ακτινοβολία. Παρακολουθώντας, στη συνέχεια, με την ειδική γ-κάμερα την πορεία αυτής της ουσίας, η οποία κατακρατείται από τον πρώτο λεμφαδένα που θα συναντήσει, καθορίζεται η θέση του και στη συνέχεια υποβάλλεται σε βιοψία. Αν αποδειχθεί ότι ο συγκεκριμένος λεμφαδένας δεν έχει προσβληθεί από τη νόσο, τότε το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους.

Η αφαίρεση ενός μόνο λεμφαδένα, είναι μια μικρή επέμβαση, σε σύγκριση με την αφαίρεση όλων των λεμφαδένων της μασχάλης. Η πιθανότητα να διαφύγει ένας λεμφαδένας, ο οποίος έχει προσβληθεί από τη νόσο, είναι περίπου 1 στις 1.000, αλλά αυτό το ποσοστό πρόκειται να μειωθεί στο ελάχιστο, με βελτιώσεις της μεθόδου, οι οποίες ήδη πραγματοποιούνται. Η παραπάνω μέθοδος, αποτελεί συνήθη μέθοδο για τη διάγνωση του μελανώματος και αναμένεται σύντομα η χρήση της να επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Η χρήση γ-κάμερας, για τη διάγνωση της επέκτασης του καρκίνου του μαστού, εφαρμόζεται πειραματικά στις ΗΠΑ, στο University of Washington Medical Center καθώς και στο Mount Sinai Medical Center, από το 1998, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα έρευνας για την παραπάνω μέθοδο, που πραγματοποίησε το Imperial Cancer Research Fund στη Βρετανία, σε ότι αφορά τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο των ωοθηκών.

Η δυνατότητα εντοπισμού των όγκων και της ακριβούς εξάπλωσής τους, επιτρέπει στους χειρουργούς να πραγματοποιούν ακριβείς επεμβάσεις, με ελάχιστη καταστροφή των γύρω υγιών ιστών, ενώ, με τη χρήση της παραπάνω μεθόδου, μπορούν να καθοριστούν και να αφαιρεθούν δευτεροπαθείς εντοπίσεις της νόσου, όσο μικρές και αν είναι, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα επενεμφάνισης του καρκίνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση