Δοκιμές εμβολίου για το AIDS

Δοκιμές εμβολίου για το AIDSΒρετανοί επιστήμονες καθώς και μια ομάδα εθελοντών μεταξύ των οποίων και ένας βουλευτής, δέχθηκαν να υποβληθούν σε εμβολιασμό κατά του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, σε μια προσπάθεια να αποδειχθεί η ασφάλεια του εμβολίου και η ικανότητά του να προκαλεί ανοσολογική ανταπόκριση. Αν αποδειχθεί η ασφάλεια του εμβολίου στον άνθρωπο, στις αρχές του νέου έτους, θα χρησιμοποιθεί σε μεγαλύτερη έκταση στην Κένυα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εμβόλιο προκαλεί την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος για την παραγωγή Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία επιτίθενται σε ξένους εισβολείς. Η ελπίδα είναι ότι τα Τ λεμφοκύτταρα θα μπορούν να παραχθούν σε ικανές ποσότητες ώστε να προκαλέσουν το θάνατο των κυττάρων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV τόσο γρήγορα, ώστε να σταματήσουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση της νόσου. Μπορεί ακόμη να είναι ικανά να εξαλείψουν εντελώς τον ιό από τον οργανισμό.

Το εμβόλιο περιέχει αρκετό DNA του ιού HIV, ώστε να προκαλέσει τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό το γενετικό υλικό βρίσκεται σε έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, ο οποίος έχει εξασθενήσει τόσο, ώστε να είναι αδύνατη η εξάπλωσή του στα κύτταρα των ανθρώπων που θα εμβολιασθούν. Ανάλογα εμβόλια είχαν χρησιμοποιθεί ευρέως τη δεκαετία του 70 για την ευλογιά, χωρίς την παραμικρή εμφάνιση της νόσου. Εξ άλλου, πειράματα σε ζώα, έχουν δείξει ότι το εμβόλιο δεν είναι τοξικό και προκαλεί την παραγωγή Τ λεμφοκυττάρων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση