ουρικο οξυ εγκυου | συμπτωματα σκωληκοειδιτη | ιογενης | ποσες θερμιδεςεχει ενα κιλο

ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι μία ειδική διαγνωστική μέθοδος με την οποία μελετούμε τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς.

TEXNIKH
Η στεφανιογραφία γίνεται μέσω ειδικών καθετήρων (διαμέτρου περίπου 3mm) οι οποίοι μπαίνουν στο σώμα μας μέσα από την μηριαία αρτηρία στο πόδι ή την βραχιόνια αρτηρία στο χέρι. Η εισαγωγή των καθετήρων γίνεται με τοπική αναισθησία και από το σημείο εισόδου προωθούνται μέσα από τα αγγεία εως ότου φθάσουν στην καρδιά στην ρίζα της αορτής ,του κεντρικού αγωγού αίματος του ανθρώπινου σώματος. Από εκεί ο καθετήρας μπαίνει σε όποιο από τα 3 στεφανιαία αγγεία θέλουμε να μελετήσουμε. Ολα αυτά δε γίνονται υπό παρακολούθηση σε οθόνες και η απεικόνιση γίνεται με ακτίνες Χ. Οταν φθάσει ο καθετήρας στο αγγείο που θέλουμε μέσω του καθετήρα γίνεται έγχυση μίας ουσίας με βάση το ιώδιο η οποία στις ακτίνες Χ φαίνεται λευκή «χρωματίζοντας» έτσι τον αυλό του αγγείου. Ετσι εάν κάπου υπάρχει στένωση ή απόφραξη του αγγείου τότε εκεί δεν φθάνει η ιωδιούχος ουσία και σαν αποτέλεσμα διακόπτεται στην οθόνη η απεικόνιση του αγγείου πέραν του σημείου της βλάβης.
Η όλη διαδικασία πλέον είναι σχετικά ακίνδυνη για τον εξεταζόμενο μετά από τόσες βελτιώσεις στους καθετήρες και τα ιωδιούχα σκιαγραφικά και προσφέρει μία «φωτογραφία» των στεφανιαίων αγγείων και των βλαβών τους.
Εκτός από τα στεφανιαία αγγεία εαν εισαχθεί ο καθετήρας μέσα στις κοιλότητες της καριδάς μπορεί να γίνει μελέτη αυτών των κοιλοτήτων (ο λεγόμενος αριστερός και δεξιός καθετηριασμός) και να εξάγουμε συμπεράσματα για την λειτουργία της καρδιάς, τη λειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς (στένωση ή ανεπάρκεια) καθώς επίσης και να ανιχνεύσουμε επικοινωνίες μεταξύ κοιλοτήτων που δεν υπάρχουν κανονικά, όπως επίσης και να μετρήσουμε μέσα στην καρδιά πιέσεις, οξυγόνωση αίματος κλπ.
Τέλος, αφού καταγραφούν όλες αυτές οι πληροφορίες ή cd-rom μπορεί να γίνει περαιτέρω ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων αυτών.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.