μεσοπλευριοι μυς | cmv | πως κάνουμε το εμβολιο της γριππγς | καταγμα barton | παπαγια ενεργειες

ΦΥΣΗΜΑ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι συνήθως παθολογικός ήχος, που ακούγεται με το στηθοσκόπιο κατά την ακρόαση της καρδιάς.

Φυσιολογικά η ροή του αίματος στα καρδιακά στόμια, μέσα από τις βαλβίδες της καρδιάς καθώς και στα αγγεία γίνεται χωρίς θόρυβο, έτσι ώστε κατά την ακρόαση της καρδιάς ακούγονται μόνον οι καρδιακοί τόνοι. Οταν όμως υπάρχει κάποια δομική ανωμαλία (π.χ. στένωση) τότε η ροή του αίματος γίνεται στροβιλώδης και παράγει δονήσεις οι οποίες γίνονται αντιληπτές από το στηθοσκόπιο ως φύσημα. Φύσημα όμως παράγεται και χωρίς να υπάρχει ανατομική ανωμαλία όπως π.χ. όταν μέσα από ένα φυσιολογικό βαλβιδικό στόμιο αναγκάζεται σε ελάχιστο χρόνο να περάσει μεγάλος όγκος αίματος (αυτά συνήθως λέγονται και «αθώα» ή λειτουργικά φυσήματα). Τέλος φύσημα μπορεί να παράγεται κα από ροή που δεν έπρεπε να υπάρχει (π.χ. επικοινωνία των δύο καρδιακών κόλπων ή κοιλίων).

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Γενικά τα φυσήματα ταξινομούνται σε συστολικά, διαστολικά και συστολοδιαστολικά ανάλογα με τον χρόνο που συμβαίνουν (π.χ. τα διαστολικά ακούγονται κατά την διαστολή της καρδιάς όταν δηλαδή η καρδιά διαστέλλεται για να γεμίσει με αίμα). Αλλη ταξινόμηση είναι τα οργανικά και αθώα ή λειτουργικά. Στα οργανικά φυσήματα υποκρύπτεται κάποια καρδιακή πάθηση ενώ στα λειτουργικά όχι, απλώς το φύσημα δημιουργείται κάτω από ιδιαίτερες αιμοδυναμικές συνθήκες.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Ενταση : Ανάλογα με την ένταση τα φυσήματα χαρακτηρίζονται με βαθμούς 1-6/6 όπου το 1/6 είναι μόλις ακουστό με πολύ προσεκτική ακρόαση με το στηθοσκόπιο ενώ το 6/6 ακούγεται χωρίς το στηθοσκόπιο να εφάπτεται στο θώρακα.Υπάρχουν βέβαια και όλες οι ενδιάμεσες βαθμίδες (π.χ 3/6,4/6).

Εστία και επέκταση : Εστία είναι το σημείο όπου το φύσημα ακούγεται δυνατότερα και επέκταση είναι η κατεύθυνση προς την οποία ακτινοβολεί ο ήχος.

Ποιότητα : Τα φυσήματα χαρακτηρίζονται σαν υψηλής συχνότητας (>250 Hz) μέσης (110-250 Hz) ή τέλος χαμηλής συχνότητας η κυλίσματα (<110 Hz).

Εν κατακλείδι υπάρχουν πολλά φυσήματα, τα οποία χρειάζονται συνήθως περαιτέρω διερεύνηση με υπερηχογράφημα καρδιάς για να πιστοποιηθεί η διάγνωση και να γίνει πιο αντικειμενική (π.χ. διαβάθμιση μίας βαλβιδικής στένωσης με φύσημα σε ήπιου, μετρίου ή σοβαρού βαθμού στένωση). Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η ακρόαση ενός φυσήματος δεν αποτελεί παθολογικό φαινόμενο και συνεπώς δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει (π.χ. στον πυρετό λόγω ταχυκαρδίας μπορεί να ακούγεται φύσημα από την δίοδο του αίματος με μεγάλη ταχύτητα μέσα από της βαλβίδες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.