Θεραπεία υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση προστατεύει το κυκλοφορικό.

Η χορήγηση οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση φαίνεται να ασκεί μια ιδιαίτερα ευνοική επίδραση στα αγγεία. Συγκεκριμένα, οι Perez Barreto και Paganini Hill ανακοινώσαν σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Νευρολογίας η λήψη τους επι δέκα έτη ελαττώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 30%.

Είναι γνωστό απο μακρού οτι οι γνώμες των ειδικών διϊστανται για την χορήγηση θεραπείας υποκατάστασης με οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό οτι η θεραπεία υποκατάστασης ήταν ευνοική για την οστεοπόρωση, την γήρανση του δέρματος και την γενικότερη ευεξία.

Εμπεριέχει όμως ενα σοβαρό κίνδυνο, την αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και των γεννητικών οργάνων. Γιαυτό το λόγο αποκλείονται απο την θεραπεία υποκατάστασης αυτές που έχουν ατομικό η οικογενειακό ιστορικό γυναικολογικού καρκίνου.
Αυτός ακριβώς ο κίνδυνος οδηγούσε πάρα πολλούς γιατρούς να αποφεύγουν να χορηγήσουν θεραπεία υποκατάστασης.

Τα καινούργια δεδομένα όμως, υποχρεώνουν τους ιατρούς να μελετούν την κάθε γυναίκα καλύτερα και να χορηγούν συχνότερα την θεραπεία υποκατάστασης. Πολλοί μάλιστα συνχορηγούν προγεστερόνη ελαττώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση