ανατομια σωματος οργανα | φυσικοθεραπεια πνευμονων | συμπτωματα πνευμονιας | φλεβοκομβική ταχυκαρδία

Το κρασί προστατεύει και από το κοινό κρυολόγημαΗ κατανάλωση κρασιού φαίνεται να προστατεύει και από το κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με έρευνα Ισπανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Epidemiology.

Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν συσχετίσει τη μέτρια κατανάλωση κρασιού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όμως είναι η πρώτη φορά που έρευνα μελετά τη σχέση της κατανάλωσης κρασιού με το κοινό κρυολόγημα.

Οι επιστήμονες από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στα Κανάρια νησιά μελέτησαν 4.272 καθηγητές σε πέντε Ισπανικά πανεπιστήμια, για ένα χρόνο.

Ολοι οι συμμετέχοντες (ηλικίας 21-69) κράτησαν ημερήσια ημερολόγια για τα συμπτώματα που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα, καταρροή, πονοκέφαλος, ρίγη, πόνος στο λαιμό, βήχας και γενική αδιαθεσία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 14 ποτήρια κρασί εβδομαδιαίως είχαν 40% μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν κοινό κρυολόγημα, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ.

Μάλιστα η προστατευτική αυτή δράση ήταν ακόμη πιο ισχυρή για όσους κατανάλωναν αποκλειστικά κόκκινο κρασί. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανόν τα φλαβονοειδή, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στη φλούδα, στα κόκκινα σταφύλια, να σχετίζονται με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κοινού κρυολογήματος.

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει μάλιστα ότι τα φλαβονοειδή έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τους ρινοϊούς, που αποτελούν κύρια αιτία για τα κρυολογήματα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών που αποδεικνύουν προστατευτική δράση του αλκοόλ, όπως το κρασί, δεν προτρέπουν τον κόσμο που δεν καταναλώνει αλκοόλ, να αρχίσει την κατανάλωσή του.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.