Οι νευρικοί άνθρωποι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο απο έμφραγμα.

Ο εκνευρισμός και η επιθετικότητα του χαρακτήρος εκτός απο την ψυχική μας υγεία έχουν επιπτώσεις και στην καρδιά μας. Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Circulation δημοσιεύθηκε οτι ο κίνδυνος για έμφραγμα στους ευέξαπτους ανθρώπους είναι πολύ μεγαλύτερος απο οτι στους ήρεμους.

Συγκεκριμένα ο Williams et al παρακολούθησαν στην μελέτη 13000 ανθρώπους. Οι ερευνητές έθεσαν ερωτήματα που σχετίζονταν με την νευρικότητα και το χαρακτήρα του καθενός, καθώς και το εάν θέλησαν ποτέ να κτυπήσουν κάποιον. Καταγράφηκαν ακόμη και άλλα στοιχεία τους όπως η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για 4 χρόνια. Ας σημειωθεί οτι στην έναρξη της μελέτης κανείς δεν είχε γνωστή καρδιακή νόσο.

Η μελέτη των δεδομένων διεπίστωσε οτι ο κίνδυνος εμφράγματος στους νευρικούς είναι τριπλάσιος απο οτι στους ήρεμους. Ιδιαίτερα ο κίνδυνος μεγαλώνει παραδόξως στους νευρικούς οι οποίοι στην καθημερινή τους ζωή έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό.

Η εργασία αυτή έχει μεγάλη σημασία διότι δείχνει οτι η χρόνια αρνητική συναισθηματική φόρτιση όπως ο εκνευρισμός μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις ιδιαιτερα σε μεσήλικες που έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση! Αυτή ακριβώς η ομάδα ανθρώπων που υποφέρει δηλαδή συχνά απο επεισόδια άγχους και επιθετικότητας μπορεί να ωφεληθεί αρκετά, πιστεύουν οι συγγραφείς, με επαναπροσδιορισμό των αξιών της ζωής και τεχνικές ελέγχου του άγχους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση