H χρήση κοκαίνης και αμφεταμινών μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι κατι εξαιρετικά σπάνιο στους νέους ανθρώπους. Φαίνεται όμως οτι η χρήση διεγερτικών εθιστικών ουσιών όπως η κοκκαϊνη, οι αμφεταμίνες και το ecstasy αυξάνουν κατά πολύ αυτό τον κίνδυνο.

Συγκεκριμένα ο Andrew Mc Evoy και συνεργάτες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της νοσηλείας 13 νέων με μέση ηλικία 31 ετών που έπαθαν εγκεφαλικό επεισόδιο μετα χρήση των προαναφερθέντων ουσιών. Ο τύπος της βλάβης που είχαν ήταν ενδοεγκεφαλική αιμορραγία δηλαδή ρήξη ενός αγγείου στον εγκέφαλο που ακολουθείται απο αιμορραγία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πονοκέφαλο θόλωση της διάνοιας, δυσχέρεια ομιλίας και πιθανόν παράλυση.

Ο ενδελεχής έλεγχος των περιπτώσεων αυτών έδειξε οτι πιθανότατα οι διεγερτικές ουσίες προκαλούν μεγάλη και απότομη αύξηση της αρτηριακής πιέσεως και είναι ενδεχόμενο αυτό να προκαλεί ρήξη των εγκεφαλικών αγγείων. Οι ερευνητές, όπως αναφέρεται στο British Medical Journal(2000;320:1322-4), διεπίστωσαν ακόμη οτι οι 9 εξ αυτών είχαν κάποια διαμαρτία στην διάπλαση των αγγείων τους που όμως δεν εγνώριζαν.

Η περαιτέρω εξέλιξη αυτών των ανθρώπων δεν ήταν καλή όπως θα περίμενε κανείς με βάση το νεαρό της ηλικίας. Η εγκεφαλική βλάβη που υπέστησαν ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη απο τις εγκεφαλικές αιμπορραγίες των ηλικιωμένων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση