Αφυδάτωση

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Αφυδάτωση του δέρματος είναι η απουσία νερού από τις στιβάδες του. Η πηγή του απαραίτητου ανεφοδιασμού σε νερό για την επιδερμίδα επιτυγχάνεται μέσω του κυρίως δέρματος, το οποίο είναι πλήρως αγγειωμένο από τα αγγειακά τριχοειδή τα οποία διακλαδίζονται σε αυτό. Το νερό γενικότερα εντοπίζεται στο εσωτερικό των κυττάρων της επιδερμίδας και περισσότερο στην θεμέλια ουσία του κυρίως δέρματος.

Όψη του αφυδατωμένου δέρματος

Το αφυδατωμένο δέρμα παρουσιάζει ξηρή και τραχιά όψη, μικρά σπασίματα και απολέπιση ενώ κατά την αφή δίνεται η εντύπωση χαρτιού. Το άτομο που πάσχει από αφυδάτωση νιώθει “τράβηγμα” στο δέρμα του καθώς και φαγούρα ή τσούξιμο όταν εφαρμόζει στο δέρμα του κάποιο υδατικό προϊόν.

Αίτια της αφυδατώσεως

Όταν πρόκειται για αφυδάτωση που έχει τη ρίζα της σε παθολογικές καταστάσεις: Μια τέτοια αφυδάτωση μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις του θυρεοειδούς (υπερλειτουργία ή υπολειτουργία του αδένα), στην ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη, σε νεφρική ανεπάρκεια, σε δερματικές λοιμώξεις, σε λοιμώδη νοσήματα από παράσιτα ή σε παθήσεις του παχέος εντέρου.

Όταν πρόκειται για αφυδάτωση με μη παθολογικά αίτια: Αυτή οφείλεται σε ελάττωση της αποθήκευσης του νερού στο δέρμα. Τέτοια ελάττωση θα μπορούσε να γίνει από ανεπάρκεια της αγγειακής συμβολής, ανεπάρκεια σε απαραίτητα ιόντα, σε αποβολή νερού μέσω εκκρίσεως των ιδρωτοποιών αδένων (διαταραχή στον φυσιολογικό ανεφοδιασμό νερού). Καταστάσεις αφυδατώσεως παρουσιάζονται επίσης στα πολύ λεπτά και εύθραυστα δέρματα όπου μπορεί η κερατίνη, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ενυδάτωση και την αντίσταση στην αποβολή νερού να έχει λεπτύνει ή αποκολληθεί. Το ίδιο συμβαίνει και όταν η υδρολιπιδική μεμβράνη, η οποία προστατεύει και μαλακώνει την κερατίνη, είναι ποσοτικά και ποιοτικά ανεπαρκής με αποτέλεσμα το νερό να διαφεύγει.

Όταν πρόκειται για αφυδάτωση που οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες: Αυτό μπορεί να συμβεί όταν γίνεται υπερβολική εξωτερική χρήση νερού λόγω των πιέσεων που ασκούνται στο κερατινόμενο επιθήλιο, το οποίο “φουσκώνει” όταν απορροφά νερό, με αποτέλεσμα εξαιτίας αυτών των πιέσεων να σπάει η κερατίνη στιβάδα. Η συνεχής χρήση σαπουνιών επίσης προκαλεί μεταβολή του φυσιολογικού PH του δέρματος, με αποτέλεσμα την ξήρανση. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι επίσης υπεύθυνες για αφυδάτωση και τέλος η χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης (λοσιόν με αλκοόλες), που αποξηραίνουν την κερατίνη στιβάδα.

Αντιμετώπιση της αφυδάτωσης

Η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης εξαρτάται κάθε φορά από το αίτιο που την προκαλεί. Όταν πρόκειται για παθολογικές αιτίες είναι ευνόητο ότι πρέπει πρώτα να διορθωθεί η παθολογική κατάσταση και κατόπιν να δοθεί και αισθητική αντιμετώπιση. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί μέσω αισθητικών περιποιήσεων κατάλληλων για την περίπτωση, όπως ενυδατώσεις, αποφυγή των ακατάλληλων προϊόντων που δημιουργούν ξηρότητα και χρήση επιλεγμένων καλλυντικών που υποβοηθούν τέτοιες καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση