Επώδυνη συνουσία

Άλλες ονομασίες

Δυσπαρευνία, Dispareunia.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι η κατάσταση κατά την οποία η γυναίκα αισθάνεται πόνο στο αιδοίο ή στον κόλπο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Αιτίες

Υπάρχουν δύο είδη γυναικείας δυσπαρευνίας, η επιφανειακή και η βαθιά. Μία αιτία της επιφανειακής δυσπαρευνίας είναι μία σπάνια κατάσταση που ονομάζεται κολεόσπασμος. O ακούσιος δηλαδή σπασμός των μυών γύρω από τον κόλπο, ο οποίος σχεδόν κλείνει εμποδίζοντας την είσοδο του πέους.
Η έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης και η ξηρότητα του κόλπου είναι άλλη μία αιτία που οδηγεί σε επώδυνη συνουσία.
Η βαθιά δυσπαρευνία είναι συνήθως αποτέλεσμα γυναικολογικών προβλημάτων και βιώνεται από τη γυναίκα ως «χτύπημα σε ευαίσθητο σημείο μέσα στην κοιλιά».

Επώδυνη συνουσία και στους άντρες

Αν και η επώδυνη συνουσία συχνά θεωρείται αποκλειστικά γυναικείο πρόβλημα, μπορεί να επηρεάσει και τους άντρες. Στους άντρες ο πόνος γίνεται αισθητός στο πέος.
Η δυσπαρευνία μειώνει την ευχαρίστηση του ατόμου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Φόβος για την ερωτική πράξη

Η δυσπαρευνία πολλές φορές εκφράζει ασυνείδητους φόβους και συγκρούσεις για τη σεξουαλική δραστηριότητα ή ενοχές για τη σεξουαλική πράξη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση