Φλεβίτιδα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Φλεβίτιδα καλείται η φλεβική θρόμβωση δηλ η ανάπτυξη θρόμβου στο φλεβικό τοίχωμα.

ΑΙΤΙΕΣ – ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Οι κυριότεροι αιτιολογικοί παράγοντες είναι η βλάβη του φλεβικού τοιχώματος,η επιβράδυνση της ροής του αίματος των φλεβών προς την καρδιά,η μεταβολή της πηκτικότητας του αίματος και διάφοροι προδιαθεσικοί παράγοντες.
Ο τύπος της φλεβίτιδας που οφείλεται στην αυξημένη πηκτικότητα του αίματος,πράγμα που συμβαίνει συνήθως μετεγχειρητικά και αποτελεί προσαρμοστική αντίδραση του οργανισμού καθώς και στη φλεβική στάση ονομάζεται φλεβοθρόμβωση και είναι η δημιουργία ελεύθερου θρόμβου μέσα στο αγγείο.Η φλεβοθρόμβωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω της μετακίνησης του θρόμβου και της πρόκλησης θρομβοεμβολικού φαινομένου πχ πνευμονική εμβολή.
Αντίθετα ο τύπος της φλεβίτιδας που οφείλεται σε φλεγμονή του φλεβικού τοιχώματος ονομάζεται θρομβοφλεβίτιδα και σε αυτή αναπτύσσεται θρόμβος συμφυόμενος στο τοίχωμα του αγγείου χωρίς κίνδυνο απόσπασής του.Κατά τη θρομβοφλεβίτιδα παρατηρείται μεταβολή στο χρώμα του δέρματος των ποδιών,πόνος,οίδημα,ταχυκαρδία,αύξηση των λευκοκυττάρων του αίματος κλπ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η θεραπεία στη φλεβίτιδα είναι φαρμακευτική όπου χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα ώστε ν’αποκαθίσταται η ροή του αίματος στις φλέβες ενώ δεν είναι σπάνιες οι χειρουργικές επεμβάσεις.
Ο ρόλος της φυσιοθεραπείας είναι σημαντικός τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται κινησιοθεραπεία η οποία αφορά ασκήσεις των κάτω άκρων και βάδιση.
Οι ασκήσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα προοδευτικές και να ξεκινούν από τις μικρότερες αρθρώσεις(άκρος πόδας).Περιλαμβάνουν αρχικά στατικές συστολές(απλή σύσπαση χωρίς κίνηση) σε ορισμένες μυικές ομάδες και κατόπιν σε όλο το κάτω άκρο.
Ακολουθούν ενεργητικές ασκήσεις που ξεκινούν από τον άκρο πόδα και φθάνουν το ισχίο με το μέλος σε ανάρροπη θέση(τα πόδια ψηλά). Κατά την ανάπαυση θα πρέπει οι θέσεις των αρθρώσεων να διευκολύνουν τη μετακίνηση του αίματος προς την καρδιά.
Οι ασκήσεις γίνονται σε όλες τις θέσεις(ύπτια,πρηνής,εδραία,όρθια)ενώ οι ασκήσεις που γίνονται στην πρηνή θέση είναι ιδιαίτερα σημαντικές.Τέλος θα πρέπει να γίνονται ασκήσεις αντιστάσεως στην ποδοκνημική άρθρωση(άκρος πόδας),αναπνευστικές ασκήσεις και ασκήσεις των κοιλιακών για ν’αποφύγουμε την εκλίμναση του αίματος.
Η μάλαξη είναι πολλές φορές επικίνδυνη.Η βάδιση πρέπει ν’αυξάνει προοσευτικά σε χρόνο και κατά την ανάπαυση τα πόδια δεν πρέπει να είναι κρεμασμένα αλλά να βρίσκονται ψηλά.
Τέλος όσον αφορά την ελαστική κάλτσα οι γνώμες διίστανται.Το σίγουρο είναι πως όταν χρησιμοποιείται ο ασθενής πρέπει να τη φορά πριν κρεμάσει τα πόδια του προκειμένου να σηκωθεί.Τελευταία προτείνεται η χρήση της στο οξύ στάδιο ενώ στη συνέχεια αντικαθίσταται με ασκήσεις και βάδιση διότι προκαλεί αδράνεια των μυών με δυσάρεστες συνέπειες στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση