Ο ηλεκτρισμός στη φυσιοθεραπεία

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Τον προηγούμενο αιώνα διαπίστωσαν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα έχει ορισμένα βιολογικά αποτελέσματα. Έτσι άρχισαν να εφαρμόζουν τον ηλεκτρισμό στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Μορφές Ηλεκτρικών ρευμάτων

Οι μορφές που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι βασικά δύο.
Τα συνεχή ή αμιγή γαλβανικά ρεύματα, όπου υπάρχει μία συνεχής ροή ηλεκτρικών φορτίων προς μια κατεύθυνση και τα εναλασσόμενα ρεύματα, στα οποία η φορά ροής των ηλεκτρικών φορτίων συνεχώς αλλάζει και περιοδικά αντιστρέφεται.

Το ιδανικό συνεχές ρεύμα είναι αυτό που προέρχεται από τα ηλεκτρικά στοιχεία, μπαταρίες ή συσσωρευτές. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την ένταση του ρεύματος και το χρόνο της θεραπείας. Οι συνήθεις τιμές της εντάσεως που χρησιμοποιούμε στη θεραπεία είναι 1mA μέχρι και μερικά mA. Η ενέργεια που απορροφάται από το πέρασμα του ρεύματος, μετατρέπεται σε θερμότητα. Κατά τη θεραπεία με συνεχές ρεύμα χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αύξηση της έντασης, διότι μπορεί να προκληθούν εγκαύματα. Το συνεχές ρεύμα χρησιμοποιείται πολύ σπάνια και σχεδόν μόνο στην ιοντοφόρεση.

Οι κυριότερες μορφές εναλασσόμενων ρευμάτων είναι το φαραδικό ρεύμα, τα ρεύματα φαραδικού τύπου και τα ημιτονοειδή ρεύματα. Το αμιγές φαραδικό ρεύμα δεν χρησιμοποιείται. Τα ρεύματα φαραδικού τύπου τα χρησιμοποιούμε για να ερεθίσουμε τα κινητικά νεύρα και να προκαλέσουμε σύσπαση των μυών που νευρώνονται από αυτά. Με τις μυικές συσπάσεις αυξάνει ο μεταβολισμός, με αποτέλεσμα ν’αυξάνουν οι ανάγκες σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα τα προιόντα του μεταβολισμού προκαλούν αύξηση της αιμάτωσης, λόγω διαστολής των τριχοειδών αγγείων. Έτσι ο μυς συσπάται και χαλαρώνει προοδευτικά με αποτέλεσμα να δρα σαν αντλία πάνω στις φλέβες και τα λεμφικά αγγεία, να διευκολύνεται η μεταφορά του αίματος στην καρδιά και να υποχωρούν τα τοπικά οιδήματα. Συνεπώς ο ρόλος των φαραδικών ρευμάτων είναι διπλός, διότι από τη μία προκαλούν σύσπαση των μυών και από την άλλη βοηθούν στην υποχώρηση των οιδημάτων και αιματωμάτων στη θεραπευόμενη περιοχή.

Τα ημιτονοειδή ρεύματα αποτελούν ένα ομαλά αναλασσόμενο ρεύμα με χαμηλή συχνότητα. Χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο. Με το ημιτονοειδές ρεύμα ερεθίζονται τα κινητικά νεύρα με την προυπόθεση να εφαρμόζεται υψηλή ένταση, η οποία προκαλεί σύσπαση των μυών. Τα αποτελέσματα του ερεθισμού πάνω στη μυική σύσπαση είναι τα ίδια με αυτά που προκαλούν τα ρεύματα φαραδικού τύπου. Τα ρεύματα φαραδικού τύπου και τα εναλασσόμενα χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν συσπάσεις στους μυς, που νευρώνονται φυσιολογικά.

Η νεότερη ηλεκτρονική τεχνική δημιούργησε ένα νέο συνθετικό ρεύμα το οποίο ονομάζεται διαδυναμικό και το οποίο παρουσιάζει τεσσάρων ειδών διαμόρφωση. Τα διαδυναμικά ρεύματα χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση μιας νοσηρής κατάστασης, με σκοπό την ελάττωση του πόνου και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Για το λόγο αυτό ονομάστηκαν μαζί με κάποια άλλα ρεύματα αναλγητικά.

Τα ρεύματα συμβολής αποτελούν νεότερα ρεύματα. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα ρεύματα που παράγονται ή καλύτερα διαμορφώνονται μέσα στους ιστούς, σαν αποτέλεσμα συμβολής δηλ αλληλεπίδρασης δύο ξεχωριστών ρευμάτων. Τα φυσιολογικά αποτελέσματα των ρευμάτων αυτών είναι η αναλγησία δηλ η ανακούφιση από τον πόνο και η χαλάρωση. Χρησιμοποιούνται σε οξείες και χρόνιες επώδυνες καταστάσεις, σε μετατραυματικές και μετεγχειρητικές καταστάσεις καθώς και σε διαταραχές της κυκλοφορίας των άνω και κάτω άκρων, των εσωτερικών οργάνων και ιδιαίτερα της κοιλιακής χώρας. Έτσι χρησιμοποιούνται στο αυχενικό σύνδρομο, στην οσφυαλγία, στην περιαρθρίτιδα του ώμου, στα εξαρθρήματα, στα διαστρέμματα, στις συγκάμψεις μετά από παρατεταμένη ακινησία, σε αρθρίτιδες, σε επώδυνες καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης, σε θυλακίτιδες, υμενίτιδες, τενοντίτιδες, μυαλγίες, νευραλγίες κλπ. Η χρήση τους αντενδείκνυται σε κακοήθεις όγκους, στη φυματίωση, σε αιμορραγικές διαθέσεις και στην εγκυμοσύνη.

Ο επιφανειακός ηλεκτρικός ερεθισμός χρησιμοποιήθηκε από παλιά με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο, την ελάττωση του μυικού σπασμού και τη βελτίωση της κινητικής λειτουργίας, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη άποψη για τη δράση του. Το 1965 η θεωρία της «πύλης ελέγχου του πόνου», επιβεβαίωσε τα θεραπευτικά αποτελέσματα των ρευμάτων αυτών. Ο επιφανειακός ερεθισμός (ΤΕΝS) προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο(οξύ και χρόνιο) και έχει το πλεονέκτημα ότι εφαρμόζεται πολύ εύκολα ακόμη και από τον ίδιο τον ασθενή. Η εφαρμογή του ρεύματος αυτού έχει ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα σε πόνους στον αυχένα, στη μέση, στον ώμο και στις αθλητικές κακώσεις. Οι κυριότερες αντενδείξεις είναι σε ασθενείς που φέρουν βηματοδότη ή πάσχουν από άλλη καρδιοπάθεια, καθώς και οι έγκυες ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση