αντιτετανικο | φλεγμονη δοντιου | κακόηθες μεσοθηλίωμα | ατονια μητρας | μουστοκουλουρα γραμμαρια θερμιδες

Αθλητικό ταλέντο


Η υψηλή αθλητική απόδοση φαίνεται ότι εξαρτάται πρωταρχικά από τα γονίδια του ατόμου. Από έρευνες που έχουν γίνει σε διδύμους, έχει αποδειχτεί ότι οι βιολογικοί παράμετροι που καθορίζουν την αθλητική απόδοση, βρίσκονται κάτω από ισχυρό γενετικό έλεγχο. Ο σωματότυπος ( ύψος, διαστάσεις, αναλογίες ), η αερόβια, η αναερόβια ικανότητα και η ισχύς, η κατανομή των μυϊκών ινών και η κινητική επιδεξιότητα προσδιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την κληρονομικότητα. Ο βαθμός βελτίωσης των παραπάνω παραμέτρων είναι γενετικά προκαθορισμένος. Η προπόνηση αξιοποιεί το κατάλληλο γενετικό υλικό, χωρίς αυτό η σκληρή προπόνηση καταλήγει να είναι μία πολύ κοπιαστική και ατελέσφορη διαδικασία. Η αρχή για τη δημιουργία ενός πρωταθλητή είναι η εντόπιση του αθλητικού ταλέντου, η επιλογή δηλαδή του νέου που είναι προικισμένος με τα γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία σηματοδοτούν και χαρακτηρίζουν τις υψηλές επιδόσεις. Από τις έρευνες έχει αποδειχτεί ότι οι ολυμπιονίκες χαρακτηρίζονται από βιολογικά γνωρίσματα και ικανότητες ανάλογα με το αγώνισμά τους. Τα αγωνίσματα αντοχής ( π.χ οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων ), απαιτούν υψηλή αερόβια ικανότητα, τα γρήγορα και εκρηκτικά αγωνίσματα ( π.χ. ταχύτητες, άλματα, ρίψεις ), απαιτούν υψηλή αναερόβια ικανότητα και μυϊκή συναρμογή. Η απόδοση των αθλητών του μπάσκετ και της γυμναστικής, σχετίζεται πολύ με τα σωματοτυπικά τους χαρακτηριστικά. Κάποια γνωρίσματα, όπως η κατανομή των μυϊκών ινών σταθεροποιούνται σε πολύ μικρή ηλικία ( 6 ετών ), ενώ ο σωματότυπος και η εξειδίκευση των βιολογικών ικανοτήτων δεν σταθεροποιούνται πριν την εφηβεία. Τα ταλαντούχα παιδιά, κατά την προεφηβική ηλικία διακρίνονται από μια γενική ικανότητα. Παιδιά με αυξημένη αερόβια ικανότητα, συνήθως έχουν και υψηλή αναερόβια ικανότητα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.