πνευμονια | Χοληστερηνη | σκυλια και ασθενειες | τη χρωμα ητανε στολι του αγιου βασειλη

Doping - Αιματολογικό ντοπάρισμα


Σε αυτήν τη μέθοδο δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες για την αύξηση της απόδοσης, αλλά το αίμα του αθλητή. Μερικές εβδομάδες πριν τους αγώνες, απομακρύνεται αρκετή ποσότητα αίματος από τον αθλητή, η οποία φυλάσσεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (- 80 βαθμούς ) ώστε να διατηρηθεί. Το αιμοποιητικό σύστημα αντιδρά σε αυτή τη μείωση αίματος, με αύξηση του ρυθμού παραγωγής ερυθροκυττάρων. Τα ερυθροκύτταρα αιμοσφαιρίνη, την πρωτεϊνη δηλαδή που μεταφέρει το οξυγόνο της αναπνοής από τους πνεύμονες στους ιστούς. Λίγο πρίν τους αγώνες, όταν ο αριθμός των ερυθροκυττάρων έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, το αποθηκευμένο αίμα μεταγγίζεται στον αθλητή. Ετσι αυξάνεται η ποσότητα αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό του και βελτιώνεται η ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου και η αντοχή. Δρομείς, χιονοδρόμοι και κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων, θεωρείται ότι βελτιώνουν την απόδοσή τους με αυτή τη μέθοδο. Επειδή αυτό το είδος ντοπαρίσματος δεν μπορεί να ανιχνευθεί, αν και η ΔΟΕ το απαγορεύει είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Αν και δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, το αιματολογικό ντοπάρισμα εγκυμονεί κινδύνους, αφού αυξάνει την πιθανότητα θρόμβωσης, λόγω παρεμβολής στη διαδικασία πήξης του αίματος.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.