ψειρες στο εφηβαιο , θεραπεια | Θλαση στο ποδι

Ασκηση και επιληψία


Επιληψία

Η επιληψία είναι νευρολογική διαταραχή της οποίας τα αίτια δεν είναι πλήρως γνωστά. Ως πιθανότερη αιτία θεωρείται η δυσλειτουργία των ρυθμιστικών ηλεκτρικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Τα πιο γνωστά είδη επιληψίας είναι: η μεγάλη επιληψία (grand mal) που επιφέρει ισχυρούς σπασμούς, απώλεια συνείδησης και αίσθημα κόπωσης και η μικρή επιληψία (petit mal) που εκδηλώνεται με ελαφρούς σπασμούς ή τρέμουλο και παροδική απώλεια των αισθήσεων.

Επιδράσεις της άσκησης

Οι απόψεις για τη θετική επίδραση της άσκησης διίστανται. Μια πρώτη θεωρία υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης επιστρατεύεται ένας μηχανισμός (γαλακτική - πυροσταφυλική οξέωση) που δρα ανασταλτικά στην εμφάνίση σπασμών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που παρατηρείται ενεργοποίηση της επιληπτογόνου εστίας του εγκεφάλου, είτε κατά τη διάρκεια είτε στο τέλος της άσκησης. Στην πράξη πάντως έχει παρατηρηθεί, ότι πολλά επιληπτικά άτομα παρουσιάζουν λιγότερες κρίσεις όταν αθλούνται παρά όταν αδρανούν.

Τρόπος άσκησης και σημεία προσοχής

Ουσιαστικά δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί σχετικά με την άσκηση των επιληπτικών. Όταν οι κρίσεις ελέγχονται ικανοποιητικά, θεωρητικά δεν απαγορεύεται κανένα άθλημα, ούτε συναγωνιστικό ούτε επαφής. Βέβαια καλό είναι να αποφεύγονται "σκληρά" αγωνίσματα όπως το μποξ και το ποδόσφαιρο, γιατί εγκυμονούν κινδύνους τραυματισμού της κεφαλής. Ιδιαίτερα κινδυνεύουν οι επιληπτικοί κατά την ενασχόληση τους με την κολύμβηση. Για να είναι ακίνδυνη, η κρίσεις πρέπει να είναι αραιές, να ελέγχονται πολύ καλά (στενή ιατρική παρακολούθηση) και να υπάρχει έμπειρος παρατηρητής στην πισίνα. Απαγορεύεται η υποβρύχια κολύμβηση και οι βουτιές. Δραστηριότητες οι οποίες αντεδείκνυνται γιατί υπάρχει κίνδυνος πτώσης και σοβαρού τραυματισμού είναι η ορειβασία, η αναρρίχηση και η άσκηση σε μονόζυγα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.