Ασκηση και οσφυαλγίες

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η καθιστική ζωή, αποδυναμώνει τους μύες του κορμού που είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της σωστής θέσης της σπονδυλικής στήλης. Οδηγεί επίσης σε βράχυνση των καμπτήρων του ισχίου, ( π.χ. οπίσθιοι μηριαίοι ), οι οποίοι περιορίζουν την κινητικότητα της λεκάνης και δεν τη διατηρούν σε σωστή θέση. Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλες πιέσεις στην οσφυϊκή μοίρα ( μέση ), προκαλούν τραυματισμούς στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και κατά συνέπεια πόνους στη μέση.

Τι να κάνουμε

Η ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών, των ραχιαίων και οι καλλιέργεια της ελαστικότητας των δικέφαλων μηριαίων ( σωστή θέση της λεκάνης ), αποτελούν πολύ καλό μέσο πρόληψης των προβλημάτων της μέσης. Οι ασκήσεις των κοιλιακών θα πρέπει να γίνονται με λυγισμένα γόνατα ( εάν είναι τεντωμένα, στους αγύμναστους δημιουργείται υπερλόρδωση ) και με τροχιά 30 μοιρών, ( να μην σηκώνεται η μέση από το υπόστρωμα) ώστε να μην επιβαρύνεται η μέση αλλά και να μην δραστηριοποιούνται χωρίς λόγο άλλες μυϊκές ομάδες. Τρία έως τέσσερα σετ, των δέκα με δεκαπέντε επαναλήψεων, καθημερινά είναι αρκετά για να επιφέρουν ευνοϊκά αποτελέσματα. Οι ραχιαίοι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργούν υπερέκταση της σπονδυλικής στήλης και τα σετ για την ενδυνάμωσή τους δεν πρέπει να είναι περισσότερα από αυτά των κοιλιακών. Οι διατάσεις των οπίσθιων μηριαίων πρέπει να συμπληρώνουν το πρόγραμμα.

Ο ρόλος της κολύμβησης

Η κολύμβηση είναι ιδανικός τρόπος άσκησης για αυτούς που υποφέρουν από παθήσεις της μέσης. Η άνωση απαλλάσσει το σώμα από μεγάλο μέρος του βάρους του και έτσι οι κινήσεις είναι πιο εύκολες και δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις. Οι «ελαφρές», προσεκτικές κινήσεις μέσα στο νερό προάγουν την ευλυγισία και τη μυϊκή δύναμη, χωρίς να προκαλούν πόνο. Το νερό τέλος, συντελεί σε ένα είδος αυτομάλαξης του σώματος, κάτι που επιδρά πολύ ευεργετικά σε αυτές τις παθήσεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση