κολποκοιλιακος αποκλεισμος | πουρακια καπνισματος | περιφερικα νευρα | φλεγμονη ειλεου | αγγελακη ικα τηλεφωνο

Βιταμίνη Κ


Τί είναι

Η βιταμίνη Κ υπάρχει σε τρείς διαφορετικές μορφές. Τη βιταμίνη Κ1 (φυτομεναδιόνη), η οποία βρίσκεται κυρίως στα λαχανικά, δύο βιταμίνες Κ2 (μενακινόνες) οι οποίες παράγονται από βακτήρια και κυρίως στο έντερο.

Ποιός είναι ο ρόλος της

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική πήξη του αίματος. Χωρίς βιταμίνη Κ, το συκώτι δεν μπορεί να συνθέσει προθρομβίνη η οποία αποτελεί πρόδρομο του ένζυμου θρομβίνη που αποτελεί βασικό παράγοντα πήξης του αίματος.

Τι προκαλεί η έλλειψή της

Ελλειψη της βιταμίνης Κ μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες λόγω των χαμηλών επιπέδων πηκτικών παραγόντων στο αίμα. Η έλλειψη βιταμίνης Κ σπάνια αναφέρεται σε ενήλικες μια και ένα 'φυσιολογικό' διαιτολόγιο παρέχει επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης. Σε νεογέννητα τα οποία δεν έχουν στο έντερο τα βακτήρια τα οποία παράγουν τη βιταμίνη, χορηγούνται συμπληρώματα προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά αιμορραγικά επεισόδια.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η υπερπρόσληψη βιταμίνης Κ δε συνδυάζεται με τοξικότητα ακόμα και όταν λαμβάνονται ποσότητες σε mg.

Πηγές

Η βιταμίνη Κ βρίσκεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο, το μαρούλι, το λάχανο, αλλά και στο συκώτι.

Προτεινόμενη πρόσληψη

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για τη βιταμίνη Κ στους ενήλικες. Ελάχιστες έρευνες έχουν διεξαχθεί για να βρεθούν οι προτεινόμενες τιμές. Πάντως 1 μg (μικρογραμμάριο) / κιλό σωματικού βάρους / ημέρα θεωρείται ασφαλής και επαρκής ποσότητα για τη διατήρηση των επιπέδων των πηκτικών παραγόντων που εξαρτώνται από τη βιταμίνη, σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.