μηλι κυηση | κιτρινοριζα | antitetanikos oros ti perithorio uparxi | γαλβανικο ρευμα | καταγμα σκαφοειδους

Αλλεργική δερματίτιδα από επαφή


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι δερματίτιδες των μικρών ζώων, που οφείλονται σε παρατεταμένη επαφή του άτριχου δέρματος του ζώου, με διάφορα αλλεργιογόνα.

Παθογένεια

Η αλλεργική από επαφή δερματίτιδα, ανήκει στον IV τύπο υπερευαισθησίας και απαιτείται συνήθως διάστημα πάνω από 2 χρόνια, έκθεσης στα διάφορα αλλεργιογόνα, για να εγκατασταθεί.

Οι ουσίες που προκαλούν : ροκανίδια ξύλου, γύρη φυτών, ρητίνες, σαμπουάν που περιέχουν παράγωγα πίσσας, εξωπαρασιτοκτόνα, αλοιφές με νεομυκίνη, μάλλινα, πλαστικά ή ελαστικά είδη, χρωστικές, γυαλιστικά πατωμάτων, απορρυπαντικά.

Κλινική εικόνα

Εντοπίζεται σε περιοχές του σώματος με λίγο τρίχωμα, όπως οι μεσοδακτύλιες πτυχές, το πέλμα, η κάτω επιφάνεια λαιμού, του θώρακα, της κοιλίας, η βουβωνική χώρα, η περινεϊκή χώρα. Ορισμένα ζώα αναπτύσουν αλλεργία στα πλαστικά πιάτα της τροφής και εμφανίζουν αλλοιώσεις στα χείλη. Στα σημεία αυτά παρατηρείται έντονος κνησμός, ερύθημα, βλαττίδες και φυσαλλίδες.

Διάγνωση

Από το ιστορικό και την κλινική εικόνα, καθώς και την απομάκρυνση του ζώου από το περιβάλλον του, οπότε τα συμπτώματα υποχωρούν.

Αντιμετώπιση

Συστήνεται η απομάκρυνση του ζώου από το συγκεκριμένο χώρο, η κάλυψη του σώματος με λινά καλύματα, η χρήση τοπικών σκευασμάτων με κορτικοστεροειδή και η πεντοξυφιλλίνη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.