Χρόνια Γαστρίτιδα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Η Χρόνια γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του στομαχικού βλεννογόνου, η οποία έχει αρκετά μεγάλη χρονική διάρκεια.

Παθογένεια

Συνήθως στη δημιουργία της χρόνιας γαστρίτιδας υπεισέρχονται οι εξής καταστάσεις : αλλεργικοί μηχανισμοί, αυτοάνοσοι μηχανισμοί, χημικές ουσίες, φαρμακευτικές ουσίες, φυτικές ουσίες και τοξίνες. Ολοι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν βλάβη του γαστρικού βλεννογόνου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μορφές Χρόνιας Γαστρίτιδας

Είναι η : 1.χρόνια απλή γαστρίτιδα, 2. χρόνια ατροφική γαστρίτιδα, 3. υπερτροφική γαστροπάθεια, 4. ηωσινοφιλική γαστρίτιδα.

Πρόληψη

Η πρόληψη αφορά σε κάθε αίτιο χωριστά.

Κλινική εικόνα

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο εμετός, κατά τις πρωινές ώρες, ανεξάρτητα από γεύμα. Τα ζώα επίσης έχουν ανορεξία, απώλεια βάρους, κοιλιακό πόνο, πολυδιψία. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί αιματέμεση και μέλαινα. Στη συνέχεια εμφανίζεται αφυδάτωση, αναιμία, υποπρωτεϊναιμία.

Διάγνωση

Το ιστορικό από τον ιδιοκτήτη του ζώου, τα κλινικά συμτώματα, εργ. εξετάσεις αίματος (ηωσινοφιλία), ακτινογραφία απλή ή με βάριο, γαστροσκόπηση και βιοψία.

Αντιμετώπιση

Απαιτείται διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και φτωχή σε πρωτεϊνες (κρέας). Τα γεύματα πρέπει να είναι σε μικρές ποσότητες και πολλές φορές την ημέρα. Η σιμετιδίνη (αναστολέας Η2 υποδοχέων) και τα αντιόξινα είναι τα φάρμακα εκλογής για τις περισσότερες περιπτώσεις. Εάν αποδειχτεί αυτοάνοση και ηωσινοφιλική γαστρίτιδα (βιοψία) χορηγούνται κορτικοστεροειδή και αζαθειοπρίμη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση