ουρια | χλαμυδιο στις γατες | check up τι περιλαμβανει | συνδρομο wolf parkinson white | εμβολιο πνευμονοκοκκοσ

Χρόνια Γαστρίτιδα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η Χρόνια γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του στομαχικού βλεννογόνου, η οποία έχει αρκετά μεγάλη χρονική διάρκεια.

Παθογένεια

Συνήθως στη δημιουργία της χρόνιας γαστρίτιδας υπεισέρχονται οι εξής καταστάσεις : αλλεργικοί μηχανισμοί, αυτοάνοσοι μηχανισμοί, χημικές ουσίες, φαρμακευτικές ουσίες, φυτικές ουσίες και τοξίνες. Ολοι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν βλάβη του γαστρικού βλεννογόνου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μορφές Χρόνιας Γαστρίτιδας

Είναι η : 1.χρόνια απλή γαστρίτιδα, 2. χρόνια ατροφική γαστρίτιδα, 3. υπερτροφική γαστροπάθεια, 4. ηωσινοφιλική γαστρίτιδα.

Πρόληψη

Η πρόληψη αφορά σε κάθε αίτιο χωριστά.

Κλινική εικόνα

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο εμετός, κατά τις πρωινές ώρες, ανεξάρτητα από γεύμα. Τα ζώα επίσης έχουν ανορεξία, απώλεια βάρους, κοιλιακό πόνο, πολυδιψία. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί αιματέμεση και μέλαινα. Στη συνέχεια εμφανίζεται αφυδάτωση, αναιμία, υποπρωτεϊναιμία.

Διάγνωση

Το ιστορικό από τον ιδιοκτήτη του ζώου, τα κλινικά συμτώματα, εργ. εξετάσεις αίματος (ηωσινοφιλία), ακτινογραφία απλή ή με βάριο, γαστροσκόπηση και βιοψία.

Αντιμετώπιση

Απαιτείται διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και φτωχή σε πρωτεϊνες (κρέας). Τα γεύματα πρέπει να είναι σε μικρές ποσότητες και πολλές φορές την ημέρα. Η σιμετιδίνη (αναστολέας Η2 υποδοχέων) και τα αντιόξινα είναι τα φάρμακα εκλογής για τις περισσότερες περιπτώσεις. Εάν αποδειχτεί αυτοάνοση και ηωσινοφιλική γαστρίτιδα (βιοψία) χορηγούνται κορτικοστεροειδή και αζαθειοπρίμη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.