Δερματίτιδα από λείξη των άκρων

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι ένα σύνδρομο, που εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες αρσενικούς σκύλους και οφείλεται σε οργανικά και ψυχογενή αίτια.

Παθογένεια

Καταστάσεις που προκαλούν stress (βρέφος ή νεόφερτο ζώο, θάνατος προσφιλούς προσώπου, ανία, φιλοξενία σε ξενώνα σκύλων, ανταγωνισμός με άλλον σκύλο) αυξάνουν την παράγωγή οπιοειδών πεπτιδίων στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα τη διαταραχή της συμπεριφοράς και ώθηση του ζώου να γλείφει συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Στα οργανικά αίτια, περιλαμβάνονται διάφορες τοπικές αρθροπάθειες, οστεοπάθειες, τραυματισμοί, ξένα σώματα, δεμοδήκωση κλπ.

Εμφανίζεται κυρίως στα Great Danes, St. Bernards, Dobermans, Irish Setters, Labradors, German Shepherds.

Κλινική εικόνα

Συνήθως η αλλοίωση εντοπίζεται στηνπρόσθια επιφάνεια του καρπού, του μετακαρπίου ή του μεταταρσίου. Στην αρχή έχουμε ερύθημα, αλωπεκία, διαβρώσεις, εν τω βάθει πυώδης δερματίτιδα. Συχνή είναι η επιχώρια λεμφαδενίτιδα.

Διάγνωση

Ιστορικό, βιοψία, ακτινογράφημα (αρθροπάθεια, ξένο σώμα), καλλιέργεια, υποαλλεργικό σιτηρέσιο χειρουργική διερεύνηση. Προσπάθεια εντόπισης ψυχολογικών παραγόντων.

Αντιμετώπιση

Απομάκρυνση του προδιαθέτοντος παράγοντα, τοπική θεραπεία με διάλυμα ακετονιδίου φθοριοκινολόνης και φλουνιξίνης. Περιμετρική έγχυση μεθυλοπρεδνιζολόνης. Κολλάρο Ελισσάβετ και επίδεση του σημείου που υπάρχει η αλλοίωση. Χειρουργική αφαίρεση της αλλοίωσης.

Διαφορική Διάγνωση

Νεοπλάσματα του δέρματος, Δυστροφική τιτάνωση, Δερματοφυτίαση, Κοκκίωμα από ξένο σώμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση