παρενεργειες εμβολιου γριπης | πυλωρικη στενωση | πολυποδες στομαχου | νόσος paget | αισθημα παλμων στο στομαχι

Δερματίτιδα από λείξη των άκρων


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι ένα σύνδρομο, που εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες αρσενικούς σκύλους και οφείλεται σε οργανικά και ψυχογενή αίτια.

Παθογένεια

Καταστάσεις που προκαλούν stress (βρέφος ή νεόφερτο ζώο, θάνατος προσφιλούς προσώπου, ανία, φιλοξενία σε ξενώνα σκύλων, ανταγωνισμός με άλλον σκύλο) αυξάνουν την παράγωγή οπιοειδών πεπτιδίων στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα τη διαταραχή της συμπεριφοράς και ώθηση του ζώου να γλείφει συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Στα οργανικά αίτια, περιλαμβάνονται διάφορες τοπικές αρθροπάθειες, οστεοπάθειες, τραυματισμοί, ξένα σώματα, δεμοδήκωση κλπ.

Εμφανίζεται κυρίως στα Great Danes, St. Bernards, Dobermans, Irish Setters, Labradors, German Shepherds.

Κλινική εικόνα

Συνήθως η αλλοίωση εντοπίζεται στηνπρόσθια επιφάνεια του καρπού, του μετακαρπίου ή του μεταταρσίου. Στην αρχή έχουμε ερύθημα, αλωπεκία, διαβρώσεις, εν τω βάθει πυώδης δερματίτιδα. Συχνή είναι η επιχώρια λεμφαδενίτιδα.

Διάγνωση

Ιστορικό, βιοψία, ακτινογράφημα (αρθροπάθεια, ξένο σώμα), καλλιέργεια, υποαλλεργικό σιτηρέσιο χειρουργική διερεύνηση. Προσπάθεια εντόπισης ψυχολογικών παραγόντων.

Αντιμετώπιση

Απομάκρυνση του προδιαθέτοντος παράγοντα, τοπική θεραπεία με διάλυμα ακετονιδίου φθοριοκινολόνης και φλουνιξίνης. Περιμετρική έγχυση μεθυλοπρεδνιζολόνης. Κολλάρο Ελισσάβετ και επίδεση του σημείου που υπάρχει η αλλοίωση. Χειρουργική αφαίρεση της αλλοίωσης.

Διαφορική Διάγνωση

Νεοπλάσματα του δέρματος, Δυστροφική τιτάνωση, Δερματοφυτίαση, Κοκκίωμα από ξένο σώμα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.